Bereikt Nederland zijn doelen in de EU?

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Monday, September 30 2019.

Op donderdag 3 oktober bespreken de leden van de commissie Europese Zaken met de minister van Buitenlandse Zaken i Blok de effectiviteit van de Nederlandse belangenbehartiging in de Europese Unie i. De commissie heeft Instituut Clingendael i de opdracht gegeven om in kaart te brengen hoe andere EU-lidstaten deze belangenbehartiging evalueren. Geeft de Nederlandse opstelling tijdens onderhandelingen in Brussel het gewenste resultaat? Welke lessen kunnen getrokken worden en hoe kan Nederland effectief positie kiezen binnen de EU na uittreding van het Verenigd Koninkrijk?

Tijdens dit algemeen overleg spreken de Kamerleden met de minister over het door Clingendael geleverde rapport ‘Weinig empathisch, wel effectief’. Verder komt de kabinetsreactie op de uitkomsten van het onderzoek aan bod, alsmede de door de minister beantwoorde Kamervragen over hoe Nederland opereert in het Europees krachtenveld.

Het aangeleverde rapport komt voort uit de door de commissie gestelde wens haar kennis- en informatiepositie te versterken via de kennisagenda. Belangenbehartiging in de Europese Unie is één van de thema’s op deze agenda.

Het algemeen overleg zal live te volgen zijn via de website van de Tweede Kamer.

  • 03/10: Algemeen overleg Nederlandse belangenbehartiging in de EU