Brief regering; OS-Resultatenrapportage en ontwikkeling van een OS-portal - Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. 4 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 XVII - Vaststelling begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2020 i en dossier 35300 XVII - Vaststelling begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2020.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2020; Brief regering; OS-Resultatenrapportage en ontwikkeling van een OS-portal
Document date 24-09-2019
Publication date 26-09-2019
Nummer KST35300XVII4
Reference 35300 XVII, nr. 4
Commission(s) Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 XVII

Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en

Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2020

Nr. 4

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2019

Met deze brief wordt uw Kamer geïnformeerd over de verdere ontwikkeling van het OS-portal, zoals toegezegd in het Wetgevingsoverleg van 20 juni 2019 (Kamerstuk 35 200 XVII, nr. 10) en naar aanleiding van de motie van de leden van Haga en van Weerdenburg (Kamerstuk 35 000 XVII, nr. 32).

Voorgeschiedenis

De afgelopen jaren heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken belangrijke stappen gezet op het gebied van het vergroten van de transparantie over resultaten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

De website openaid.nl1 biedt sinds 2011 een overzicht van alle ontwikkelingsprojecten die het Ministerie van BZ financiert. Deze informatie wordt automatisch bijeen gebracht op basis van de open data gegevens van BZ in IATI2 en toont per project de sectoren waar het aan bijdraagt, de betrokken uitvoeringsorganisaties, en de uitgaven, ramingen en verplichtingen.

De begrotingswebsite van BHOS3 bevat sinds 2014 een overzicht van de BHOS-begrotingsartikelen en de daaraan gekoppelde activiteiten en budgetten. Via de begrotingswebsite kan ook worden doorgelinkt naar de bovengenoemde activiteit-specifieke informatie op openaid.nl.

De resultatenrapportage4 staat sinds 2015 jaarlijks online met een overzicht van behaalde BHOS-resultaten.

1    openaid.nlis een informatieplatform onderhouden door Zimmerman&Zimmerman als onderdeel van een publiek-private samenwerking met het Ministerie van BZ.

2    BZ projecten gepubliceerd in IATI (International Aid Transparency Initiative), het wereldwijde portaal waar donoren en NGO's standaardinformatie over ontwikkelingsprojecten publiceren.

3    begrotingswebsite BHOS

4    www.osresultaten.nl

kst-35300-XVII-4 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

In mei 2018 zijn er resultaat-indicatoren toegevoegd aan de BHOS-begrotingsartikelen in het jaarverslag over 2017, waardoor in het jaarverslag inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre bepaalde doelen zijn gehaald.

Huidige situatie en vervolgstappen OS-portal

Sinds mei 2019 wordt, op verzoek van Uw Kamer, de resultatenrapportage gelijktijdig met het BHOS-jaarverslag gepubliceerd. De resultatenrapportage geeft, als voorheen, uitgebreide informatie over de OS-resultaten voor specifieke thema's, landen en regio's1 en verrijkt op die manier de informatie in het BHOS-jaarverslag die is gebaseerd op zeventien resultaat-indicatoren. Deze resultatenrapportage is nu ook gekoppeld met de informatie op rijksoverheid.nl over nieuws en beleid op ontwikkelingssamenwerking. Hieraan heb ik reeds gerefereerd in mijn brief aan uw Kamer van 5 juni 2019.2

Het is de ambitie van het kabinet om al deze afzonderlijke onderdelen verder te integreren en te komen tot één geïntegreerd OS-portal (openaid.nl, begrotingswebsite, IATI, resultatenrapportage), waarop alle informatie over beleid, financiën en resultaten van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking wordt aangeboden. De komende tijd zal onderzoek moeten uitwijzen of een volledige integratie van de genoemde informatiebronnen verantwoord is vanuit het oogpunt van techniek en bijbehorende kosten.

Met de komende twee resultatenrapportages worden verdere stappen gezet in de richting van dat ene OS-portal. Zo wordt in mei 2020, in de resultatenrapportage 2019, de relatie gelegd met Openaid.nl en waar mogelijk met de begrotingsartikelen. Een relatie leggen met Openaid.nl zal niet altijd mogelijk zijn omdat, enerzijds, de begrotingsindeling soms wijzigt en anderzijds, Openaid.nl uitgaven bevat van het lopende kalenderjaar, terwijl de resultaten in een jaarverslag of resultatenrapportage meestal betrekking hebben op uitgaven van voorgaande jaren. Tevens zal in de resultatenrapportage over 2019 voor elk thema en elk land een overzicht worden toegevoegd van bijbehorende activiteiten. In de resultatenrapportage over 2020 zal vervolgens resultaatinformatie worden aangeboden in dashboards, wat de in- en overzichtelijkheid ten goede zal komen.

Het is niet mogelijk om de integratie met Openaid.nl sneller te realiseren, om redenen van capaciteit en vereiste systeemwijzigingen. Hetzelfde geldt voor vervolgstappen met betrekking tot gebruik van IATI-gegevens voor de resultatenrapportage. Dit laat onverlet dat de inzet blijft om het OS-portal in 2021 te realiseren als één portaal met nieuws over het OS-beleid, de OS-activiteiten die het Kabinet financiert en de resultaten die het behaalt.

Tot slot herinner ik u graag aan mijn aanbod de resultatenrapportage en de totstandkoming hiervan in een technische briefing toe te laten lichten.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 XVII, nr. 4 2

1

   tien prioritaire thema's, achttien prioritaire landen en twee regio's

2

   Kamerbrief van 5 juni 2019 over verschuiving naar de focusregio's en OS-gegevens op internet (Kamerstukken 35 000 XVII en 34 952, nr. 68)


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.