GroenLinks blij: Kabinet opent gespecialiseerde jeugdzorginstellingen - EU monitor

EU monitor
Saturday, May 30, 2020
calendar

GroenLinks blij: Kabinet opent gespecialiseerde jeugdzorginstellingen

Source: GroenLinks (GL) i, published on Thursday, September 19 2019.

Jongeren met complexe problemen kunnen straks terecht in gespecialiseerde jeugdzorginstellingen. Premier Rutte heeft zojuist aangegeven dat het kabinet het voorstel van GroenLinks hiervoor steunt.

“Dit voelt als een doorbraak. Het is heel fijn en geruststellend dat jongeren die te maken hebben met complexe problemen straks de zorg krijgen die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben”, zegt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld.

Het kabinet maakt in 2020 11,5 miljoen euro en vanaf 2021 structureel 26 miljoen euro vrij voor gespecialiseerde jeugdzorginstellingen. Daar kunnen jongeren terecht die kampen met zogenaamde multiproblematiek - bijvoorbeeld anorexia in combinatie met automutilatie, of depressie.

“Dit plan gaat deze jongeren echt helpen. En snel. Volgend jaar wordt al begonnen”, zegt Westerveld.

Plek als urgent hulp nodig is

Verspreid door het land komen een aantal faciliteiten waarbij de juiste expertise vanuit verschillende disciplines onder één dak aanwezig zijn. Ook jongeren die urgent hulp nodig hebben, moeten hier snel geholpen gaan worden. Het Rijk gaat deze instellingen opzetten, in samenspraak met gemeenten.

Op dit moment is er voor jongeren met complexe problemen vaak geen passende behandeling. Hierdoor ontstaan wachtlijsten en worden deze jongeren vaak overgeplaatst. Behandelingen zijn vaak gericht op een specifieke aandoening in plaats van dat er aan meerdere problemen tegelijk wordt gewerkt.

Deze jongeren verdienen goede zorg

Westerveld: “De afgelopen tijd sprak ik veel met ouders en jongeren met complexe problemen. Die wanhopig zijn, maar nergens terecht kunnen. Deze jongeren verdienen onze hulp. Ik ben er echt heel blij mee dat deze jongeren straks goede zorg krijgen.”