Vaccinatie: Europese Commissie en Wereldgezondheidsorganisatie bundelen krachten om de voordelen van vaccins te promoten

Source: European Commission (EC) i, published on Thursday, September 12 2019.

Vandaag organiseert de Europese Commissie i samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO i) in Brussel de eerste mondiale vaccinatietop ter wereld. Het doel is de wereldwijde actie om een halt toe te roepen aan de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten op te voeren en te pleiten tegen de verspreiding van verkeerde informatie over vaccinatie in de hele wereld.

Jean-Claude Juncker i, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gezegd: Het is onaanvaardbaar dat in een wereld die zo ontwikkeld is als de onze nog steeds kinderen sterven van ziekten die reeds lang zouden moeten zijn uitgeroeid. Erger nog, wij beschikken over de oplossing, maar die wordt niet ten volle benut. Vaccinatie voorkomt reeds twee à drie miljoen sterfgevallen per jaar en zou er nog eens 1,5 miljoen kunnen voorkomen indien de wereldwijde vaccinatiegraad wordt verbeterd. De top van vandaag is een gelegenheid om dit hiaat aan te pakken. De Commissie zal blijven samenwerken met de lidstaten van de EU i bij hun nationale inspanningen en met onze partners die hier vandaag aanwezig zijn. Dit is een mondiale uitdaging die wij samen moeten aanpakken, en wel nu.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft gezegd:Na vele jaren van voortuitgang, staan wij op een belangrijk keerpunt. De mazelen zijn opnieuw aan een opmars bezig en een op de tien kinderen krijgt nog steeds niet de essentiële vaccins voor kinderziekten. Wij kunnen en moeten weer op het goede spoor komen. Dit kan alleen indien wij ervoor zorgen dat de kracht van vaccins aan iedereen ten goede kan komen - en indien overheden en partners investeren in immunisatie als een recht voor iedereen en een sociaal goed. Het is nu het moment om de inspanningen ter ondersteuning van vaccinatie als een essentieel onderdeel van gezondheid voor iedereen op te voeren.”

Bij de opening van de top hebben voorzitter Juncker en dr. Tedros ervoor gepleit de inspanningen om de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten, zoals de mazelen, dringend op te voeren. In de afgelopen drie jaar zijn zeven landen, waarvan vier in de Europese regio, hun status van “mazelenvrij” kwijtgespeeld. Nieuwe uitbraken zijn het rechtstreekse gevolg van hiaten in de vaccinatiedekking, onder meer bij tieners en volwassenen die nooit volledig zijn ingeënt. Om de vaccinatiehiaten doeltreffend aan te pakken, worden op de top de vele belemmeringen voor vaccinatie besproken, waaronder rechten, regelgeving en toegankelijkheid, beschikbaarheid, kwaliteit en gemak van vaccinatiediensten; sociale en culturele normen, waarden en ondersteuning; individuele motivatie, attitudes, en kennis en vaardigheden.

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook opgeroepen tot krachtige steun voor de Wereldalliantie voor vaccins (Global Vaccine Alliance - GAVI). De GAVI speelt een cruciale rol bij de verwezenlijking van de mondiale vaccinatiedoelstellingen in de minst bemiddelde landen ter wereld.

Op de agenda van de mondiale vaccinatietop staan ook nieuwe modellen en mogelijkheden om de ontwikkeling van vaccins op te voeren alsook manieren om ervoor te zorgen dat immunisatie een volksgezondheidsprioriteit en een universeel recht is.

Achtergrond

De WHO heeft verklaard dat terughoudendheid tegenover vaccins, met inbegrip van zelfgenoegzaamheid en gebrek aan vertrouwen en gemak, een van de tien bedreigingen voor de gezondheid in de wereld in 2019 is. Vaccins zijn veilig en doeltreffend en vormen de basis van elk sterk systeem voor eerstelijnsgezondheidszorg.

Volgens de Wellcome Global Monitor, die meet wat mensen in de hele wereld denken en voelen met betrekking tot wetenschap en grote uitdagingen op gezondheidsgebied, is wereldwijd 79 % van de mensen het ermee eens dat vaccins veilig zijn en is 84 % het ermee eens dat zij doeltreffend zijn. Uit het verslag over de stand van het vertrouwen in vaccinatie in de EU blijkt echter dat de weigering van vaccinatie in veel EU-lidstaten is toegenomen als gevolg van een laag vertrouwen in de veiligheid en doeltreffendheid van vaccins wereldwijd. Dit gebrek aan vertrouwen draagt in aanzienlijke mate bij tot een lagere dekkingsgraad (de dekkingsgraad is van essentieel belang om te zorgen voor collectieve immuniteit), hetgeen tot meer ziekte-uitbraken leidt.

Volgens een Eurobarometer van april van dit jaar gelooft bijna de helft van de Europese burgers (48 %) dat vaccins vaak ernstige bijwerkingen kunnen hebben, 38 % denkt dat zij de ziekten waartegen zij beschermen, kunnen veroorzaken en 31 % is ervan overtuigd dat zij het immuunsysteem kunnen verzwakken. Deze cijfers zijn ook het gevolg van een toegenomen verspreiding van desinformatie over de voordelen en risico's van vaccins via digitale en sociale media.

Tot op heden is in 2019 het grootste aantal gevallen van mazelen in de hele wereld sinds 2006 opgetekend. De toename van het aantal gevallen van mazelen die in 2018 is begonnen, heeft zich voortgezet in 2019, met in de eerste helft van het jaar ongeveer 90 000 gemelde gevallen alleen al in de Europese regio van de WHO en meer dan 365 000 gemelde gevallen wereldwijd. Deze halfjaarcijfers zijn reeds hoger dan elk jaartotaal sinds 2006.

Vooruitgang in de richting van een universele gezondheidszorgdekking en uiteindelijk de verwezenlijking van doelstelling 3 van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen - het verzekeren van een gezond leven en de bevordering van welzijn voor allen, op elke leeftijd - zijn prioriteiten in Europa en in de hele wereld. De WHO, haar lidstaten en de Europese Unie hebben doortastende maatregelen genomen om de hiaten in de immunisatie aan te pakken die de deur openzetten naar ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen. De activiteiten die zijn opgezet in het kader van het Europees vaccinatieplan van de WHO, de aanbeveling van de Raad over betere samenwerking bij de bestrijding van ziektes die door vaccinatie kunnen worden voorkomen en het gemeenschappelijk optreden van de Europese Unie inzake vaccinatie hebben verstrekkende gevolgen voor gezondheidsstelsels en gemeenschappen.

Voor meer informatie

NOTA

Tien maatregelen voor vaccinatie voor iedereen

Mondiale vaccinatietop

Vaccinatiewebsite

Speciale Eurobarometer 488: De houding van Europeanen tegenover vaccinatie

Aanbeveling van de Raad over betere samenwerking bij de bestrijding van ziektes die door vaccinatie kunnen worden voorkomen

IP/19/5536

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail