Nederlandse en Portugese partijen voor de dieren organiseren wereldconferentie om eco-crisis aan te pakken

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Tuesday, September 3 2019.

De Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) organiseert samen met haar Portugese zusterpartij Mensen-Dieren-Natuur (PAN) komend weekend in Porto een wereldconferentie met de titel “Eco-Crisis: Turning the Tide”. Centraal staat het aanpakken van de biodiversiteitscrisis. Samen met 14 andere zusterpartijen en 33 Ngo’s en professionals uit meer dan 25 landen, willen de twee partijen de afbraak van onze ecosystemen hoger op de politieke agenda zetten. Marianne Thieme - parlementariër, oprichter en leider van de Partij voor de Dieren - geeft dan ook een speciale lezing voor het Portugese publiek, waarbij ze uitlegt hoe we met ons mes en vork het tij kunnen keren.

In mei kwam het biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties (IPBES), bestaande uit 150 topwetenschappers, met alarmerende conclusies: de biodiversiteit verkeert door toedoen van de mens in crisis, net zo ernstig als het klimaat. Zonder snelle, ingrijpende maatregelen komt de leefbaarheid van de planeet in gevaar. Biodiversiteit is namelijk onmisbaar voor ons voedsel, water, medicijnen, veiligheid en sociale cohesie. Volgens IPBES moeten we nu beginnen met een ingrijpende reorganisatie van onze economie en landbouwsysteem.

Toch zijn politieke leiders over de hele wereld nauwelijks met dit probleem bezig en blijft de focus van de politiek voornamelijk op economische groei. De Nederlandse Partij voor de Dieren en de Portugese PAN proberen hier in eigen land en in het Europees Parlement verandering in te brengen. Met de wereldconferentie “Eco-Crisis: Turning the Tide”, willen de twee partijen met behulp van tientallen andere partijen en organisaties het proces van verandering versnellen.

Deelnemers uit alle delen van de wereld - van Spanje tot de Verenigde Staten en van Georgië tot Libanon - zullen workshops volgens en ervaringen uitwisselen. Prominente experts, zoals prof. dr. Ingrid Visseren, hoogleraar milieubeleid en mede-auteur van het alarmerende IPBES-rapport, zullen hun kennis delen met de aanwezige gasten.

Onderdeel van de conferentie is een lezing van Marianne Thieme. De lezing vindt plaats op 7 september in het Alfândega Porto Congrescentrum, van 20u00 tot 21u30. Als oprichter en leider van de eerste succesvolle partij voor dierenrechten ter wereld, zal Thieme spreken over hoe het welzijn van mensen verbonden is met het welzijn van dieren en de staat van de biodiversiteit. Daarbij zal ze ook uitleggen hoe iedereen met slechts een mes en een vork kan helpen om de aarde leefbaar de houden.

In oktober zijn er parlementaire verkiezingen in Portugal. Met haar lezing hoopt Thieme het Portugese publiek ook aan het denken te zetten over de noodzaak van een nieuw soort politiek. Een die niet langer de belangen van de mens centraal stelt, maar die van de planeet en al haar bewoners. De lezing wordt ingeleid door Bebiana Cunha, raadslid in Porto namens PAN en kandidaat voor de komende parlementaire verkiezingen in Portugal.

De lezing is gratis, maar de organisatie raadt aan om hier een plek te reserveren.