Verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en commissaris Jourová in de aanloop naar de Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes

Source: European Commission (EC) i, published on Thursday, August 22 2019.

“Elk jaar herdenken we op 23 augustus de miljoenen slachtoffers van alle totalitaire regimes.

Op die dag in 1939 opende de ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie een donker hoofdstuk in de Europese geschiedenis. Een tijd waarin de burgers niet vrij waren om hun eigen beslissingen te nemen en al evenmin inspraak hadden wat betreft politieke keuzes. Een Europa waarin vrijheid en democratie niet meer waren dan een droom.

Tientallen miljoenen slachtoffers werden onder totalitaire regimes in Europa gedeporteerd, gemarteld en vermoord. Door deze wreedheden, het gebrek aan vrijheid en de schending van grondrechten hebben in sommige delen van Europa verschillende generaties nooit de kans gehad om te genieten van vrijheid en democratie.

Dit jaar vieren we ook de 30e verjaardag van gebeurtenissen in 1989, toen de burgers van Centraal- en Oost-Europa opstonden en door het IJzeren Gordijn braken en zo de val ervan versnelden. Het moedige optreden van de burgers zorgde voor een terugkeer van vrijheid en democratie in heel Europa.

Die gebeurtenissen hebben geholpen om verdeeldheid te overwinnen en Europa één te maken. Dit is een collectieve Europese nalatenschap die wij allemaal moeten koesteren, voeden en verdedigen.

Sinds 1939 is er 80 jaar verstreken en de generatie die de gesel van het totalitarisme heeft gekend, is stilaan niet meer onder ons; levende geschiedenis verandert in geschreven geschiedenis. Wij moeten deze herinneringen dan ook levendig houden om nieuwe generaties te inspireren en te begeleiden bij de verdediging van de grondrechten, de rechtsstaat en de democratie. Dit maakt ons tot wie we zijn. We staan samen op de bres tegen totalitaire en autoritaire regimes van alle slag. Een vrij Europa is geen gegeven, maar een keuze, elke dag.”

Chronologisch overzicht

Op 23 augustus 1939 ondertekenden nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie het Molotov-Ribbentroppact, dat Centraal- en Oost-Europa verdeelde en leidde tot de schending van de grondrechten van tientallen miljoenen mensen tijdens een van de donkerste perioden van de geschiedenis van ons continent. Zelfs na het einde van de Tweede Wereldoorlog gingen veel Europeanen nog tientallen jaren gebukt onder totalitaire regimes.

De demonstratie van de Baltische Weg vond plaats op 23 augustus 1989, en viel samen met de 50e verjaardag van de ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact. Baltische burgers vormden over 600 km een menselijke keten door Estland, Letland en Litouwen. Dit was een vreedzame demonstratie die de drie landen in hun streven naar vrijheid verenigde.

Dit jaar is er ook de 30e verjaardag van de pan-Europese picknick, een vredesdemonstratie die op 19 augustus 1989 plaatsvond in de stad Sopron nabij de Hongaars-Oostenrijkse grens. De burgers verzamelden zich aan de grensafscheiding om hun solidariteit en vriendschap te betuigen tijdens een door de autoriteiten van beide landen georganiseerd evenement. De pan-Europese picknick is een van de gebeurtenissen in 1989 die de weg hebben geplaveid voor hereniging en de val van het IJzeren Gordijn.

Meer informatie

Video: Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans over onze gemeenschappelijke waarden

STATEMENT/19/5411

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail