17th EU-Canada Summit to take place in Montreal

Berlaymontgebouw
date July 17, 2019 - July 18, 2019
city Montreal, Canada
attending D.F. (Donald) Tusk i, A.C. (Cecilia) Malmström i, J.C. (Jean-Claude) Juncker i et al.
organisation European Commission (EC) i

Voornaamste agendapunten

De leiders van de EU en Canada komen in Montreal bijeen om de betrekkingen tussen beide partijen te versterken en nieuwe terreinen voor samenwerking te bespreken.

Als gelijkgestemde partners zullen de EU en Canada herhalen dat zij allebei gehecht zijn aan multilateralisme en op regels gebaseerde handel. Zij zullen onderstrepen dat zij onverkort vasthouden aan de Overeenkomst van Parijs, en zullen pleiten voor verdere inspanningen om de klimaatverandering te stuiten.

Op de top zullen de leiders van beide partijen spreken over strategische samenwerking rond mondiale uitdagingen, onder meer op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Op de agenda staan ook buitenlandse kwesties en veiligheids­vraagstukken.

  • Achtergrondnota

    ×

    Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

    EN

Infographic - EU-Canada trade deal removes barriers and fuels growth

Zie volledige infographic

Wie zal de top bijwonen?

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, vertegenwoordigt de EU. Ook Cecilia Malmström, commissaris voor Handel, zal deelnemen aan de top.

Canada zal worden vertegenwoordigd door premier Justin Trudeau.

Bilaterale betrekkingen en handel

De leiders zullen ertoe oproepen het op regels gebaseerde multilaterale handels­systeem, met als hoeksteen de Wereld­handels­organisatie (WTO), te verdedigen.

Beide partijen zullen naar verwachting toezeggen dat zij de vrijhandels­overeenkomst EU‑Canada, de "CETA", volledig zullen uitvoeren. Het akkoord wordt voorlopig toegepast sedert september 2017.

Klimaat en energie

Verwacht wordt dat de EU en Canada zullen onderstrepen dat zij duidelijk vasthouden aan de Overeenkomst van Parijs, waarbij zij alle partijen ertoe zullen oproepen die overeenkomst onverkort uit te voeren.

De EU en Canada zullen naar verwachting ook bespreken hoe de impact van de klimaatverandering kan worden beperkt en hoe de biodiversiteit, het Arctisch gebied en de oceanen kunnen worden beschermd.

Buitenland en veiligheid

De leiders zullen waarschijnlijk spreken over kwesties in verband met het buitenlands en veiligheidsbeleid, waaronder:

  • de Krim en de Zee van Azov
  • het nucleair akkoord met Iran (JCPOA)
  • de crisis in Venezuela
  • de situatie in Syrië

De EU en Canada zullen zich ook beraden op samenwerking op terreinen zoals migratie, cyberdreigingen en terrorisme­bestrijding.

Mondiale vraagstukken

De EU en Canada zullen bevestigen dat zij beide hechten aan mensenrechten en democratie.

Zij zullen bespreken hoe sociale insluiting, gendergelijkheid en inclusieve groei verder kunnen worden bevorderd.

De partijen zullen naar verwachting herhalen dat zij vastbesloten zijn de samenwerking inzake wetenschap, technologie en innovatie, met inbegrip van kunstmatige intelligentie, op te voeren.

Programma (lokale tijd)

17/07/2019

15:15

Verwelkoming door Justin Trudeau, premier van Canada

15:25

Bezoek aan de haven van Montreal

18:30

Diner op uitnodiging van premier Trudeau

18/07/2019

09:00

Bijeenkomst van de leiders

09:30

Plenaire sessie

11:45

Plechtige ondertekening van het Oceaanpartnerschap EU-Canada

11:50

Gezamenlijke persconferentie

Zie ook


1.

European Commission (EC)

The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.

The European Commission is the sole EU body capable of proposing new legislation. The Commission also performs an oversight function, monitoring whether European legislation is properly implemented in the member states. In the event of non-compliance, the Commission can coerce a member state to comply by starting a legal procedure at the European Court of Justice.

2.

More about...