Een seizoen vol filmklassiekers: Vertoning van Europese klassiekers op culturele erfgoedsites in heel Europa - EU monitor

EU monitor
Saturday, July 4, 2020
calendar

Een seizoen vol filmklassiekers: Vertoning van Europese klassiekers op culturele erfgoedsites in heel Europa

Source: European Commission (EC) i, published on Friday, June 28 2019.

Deze zomer zullen Europese filmklassiekers worden vertoond op een aantal iconische culturele erfgoedsites in Europa.

Vanaf morgen tot eind september zullen filmklassiekers uit de hele EU gratis worden vertoond op allerhande locaties - van kleine steden tot hoofdsteden - in 13 EU-lidstaten om het rijke en diverse culturele erfgoed van Europa in de kijker te plaatsen. Als onderdeel van de ruimere restauratie en digitalisering van erfgoedfilms wordt het evenement "Een seizoen vol filmklassiekers" ondersteund door het programma Creatief Europa (Media).

Volgens Tibor Navracsics i, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport "moet het Europees cultureel erfgoed - inclusief onze grote filmklassiekers - voor iedereen toegankelijk zijn. Ik ben blij dat belangstellenden uit heel Europa dankzij "Een seizoen vol filmklassiekers" ervaringen kunnen delen, ook wanneer ze een lokaal evenement bijwonen."

Volgens Mariya Gabriel i, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving "vormt film een essentieel onderdeel van onze rijke en diverse Europese cultuur en versterken films de banden tussen mensen die een passie voor films delen. De digitale transformatie beschikt over een groot potentieel om de positieve effecten van cultuur te versterken, zowel in economisch als sociaal opzicht. De uitdaging voor onze strategie Digital4Culture bestaat er precies in van deze succesvolle verbinding tussen digitale technologie en cultuur gebruik te maken."

"Een seizoen vol filmklassiekers" begint morgen tijdens het Bologna Film Festival met de vertoning van een aantal gerestaureerde films die zijn gemaakt met een van de oudste technieken voor het maken van kleurenfilms (Gaumont Chronochrome). Tot de filmklassiekers die het hele seizoen zullen worden vertoond, behoren onder meer "Metropolis" (1927) van Fritz Lang, "Les Quatre Cents Coups" (1959) van François Truffaut en "Cinema Paradiso" (1988) van Giuseppe Tornatore. De films zullen worden vertoond op iconische locaties zoals Aristotelous Square in Thessaloniki (Griekenland), Kilkenny Castle (Ierland) en Piazza Maggiore in Bologna (Italië). Het volledige programma van het filmseizoen is hier te vinden.

Achtergrond

Sinds 1991 heeft de Europese Commissie via het programma Media de Europese audiovisuele sector ondersteund en zo tot het concurrentievermogen van de sector en de culturele diversiteit in Europa bijgedragen. Een van de belangrijkste acties van het programma bestaat erin financiële steun te verlenen voor de distributie van Europese films buiten het land van productie. Elk jaar worden met de hulp van Media gemiddeld meer dan 400 films vertoond aan bioscoopgangers in een ander Europees land. In mei 2018 heeft de Commissie voorgesteld om het budget van het programma met bijna 30 % te verhogen in het kader van de volgende langetermijnbegroting van de EU (2021-2027).

In het kader van dit project zal Creatief Europa (Media) ook de restauratie en digitalisering van erfgoedfilms financieren om ervoor te zorgen dat de Europese cultuur wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. De reeks evenementen voor deze zomer is gepland als onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en versterkt door de Digital4Culture-strategie.

"Een seizoen vol filmklassiekers" volgt op een eerder initiatief, namelijk de "Nacht van de Europese film", waarin 20 door het programma Media gesteunde films van 3 tot en met 7 december 2018 in de hele EU gratis 50 keer werden vertoond en bijna 7 200 mensen de vertoningen hebben bijgewoond. Naar verwachting 15 000 Europeanen zullen de gratis vertoningen in het kader van "Een seizoen vol filmklassiekers" bijwonen.

Meer informatie

Het volledige programma van "Een seizoen vol filmklassiekers"

Interactieve kaart met alle vertoningen

Factsheet: MEDIA-Creative Europe in the 2021-2027 EU budget

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

IP/19/3430

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail