35133, nr. 21 - Amendement Smeulders over onteigening als de eigenaar niet overgaat tot zelfrealisatie

Dit amendement op het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet werd op 19 juni 2019 ingediend door het Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GL) i. De tekst werd op 7 oktober 2019 en nog eens op 8 oktober 2019 gewijzigd.
 
De toelichting van de indiener op het gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Indiener is van mening dat een sanctiemogelijkheid ontbreekt indien een eigenaar een beroep doet op zelfrealisatie, waardoor onteigening niet mogelijk is, maar de realisatie vervolgens uitblijft, zoals ook de Rli in haar advies ‘Grond voor gebiedsontwikkeling’ signaleerde. Dan zou de gemeente alsnog (en versneld) tot onteigening over moeten kunnen gaan. In artikel 11.7, tweede lid, is in ieder geval nader gedefinieerd wanneer zelfrealisatie aannemelijk is. Het lijkt de indiener redelijk dat, indien de eigenaar niet is gestart met deze realisatie binnen drie jaar na de constatering dat er niet onteigend kan worden wegens zelfrealisatie, alsnog tot onteigening kan worden overgegaan. Die drie jaar sluit aan op artikel 11.21, eerste lid (rechtsgevolgen niet verwezenlijken onteigeningsbelang). Smeulders 1 Vervanging in verband met een wijziging in toelichting.

 

Contents

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 8 oktober 2019, gewijzigd amendement, nr. 21     KST3513321
Gewijzigd amendement Smeulders ter vervanging van nr. 16 over onteigening als de eigenaar niet overgaat tot zelfrealisatie
 

2.

Dossier