Plenair debat over agenda Europese Top

Op dinsdag 18 juni debatteert de Kamer over de agenda van de Europese Raad van 20-21 juni in Brussel. Verscheidene thema’s komen aan bod tijdens deze Europese top.

In de eerste plaats de nieuwe Strategische Agenda voor de EU voor de zittingsperiode 2019-2024. De Nederlandse inzet is gericht op het realiseren van resultaten op de prioritaire thema’s migratie, veiligheid, economie, klimaat en rechtsstaat en transparantie. Het streven is eveneens dat de regeringsleiders een voordracht voor een nieuwe Europese Commissievoorzitter aan het Europees Parlement vaststellen.

Naar verwachting zal de Europese Raad tevens spreken over klimaat en de Europese doelstellingen in VN-verband, waarbij Nederland inzet op Europese klimaatneutraliteit in 2050. Eveneens zullen de regeringsleiders de stand van zaken ten aanzien van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) opmaken. De onderhandelingen voor het nieuwe MFK zijn al enige tijd op streek en worden na de zomer door het Finse EU-voorzitterschap voortgezet. Het nieuwe MFK moet voor 2021 worden vastgesteld met instemming van het Europees Parlement.

Tot slot zullen de regeringsleiders zich ook buigen over de Brexit, die op dit moment voorzien is op aanstaande 31 oktober. Aan Britse zijde is een regeringsleiderswissel op handen; de gevolgen daarvan voor het Brexit-beleid zullen pas in of aan het einde van de zomer duidelijk worden.

En marge van de ER is een eurozonetop gepland. De regeringsleiders van de eurozone zullen spreken over de herziening van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) en het nieuwe begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentiekracht (BICC), dat in de plaats van de eerder voorgestelde ‘eurzonebegroting’ wordt ontworpen.

  • 18/06: Plenair debat Europese Top dd 20-21 juni 2019