Hoe ver reikt de Europese identiteit?, Den Haag

Humanity House
© Kevin Bergenhenegouwen
date June 25, 2019 18:30 - 21:00
city Den Haag
location Humanity House Prinsegracht 8 Show location
attending Sj.W. (Sjoerd) Sjoerdsma i et al.
organisation Humanity House

Tien jaar geleden is het Oostelijk Partnerschap opgezet. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en zes voormalige Sovjet-landen: Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Tijdens dit programma, georganiseerd door D66 Internationaal, bespreken we met experts uit deze regio hoe zij dit partnerschap ervaren. Hoe zien zij de toekomstige samenwerking met Europa?

Het Oostelijk Partnerschap is in 2019 van start gegaan. Het partnerschap heeft als doel om de regionale samenwerking tussen de Europese Unie en de voormalige Sovjet-landen te bevorderen. En is gericht op economische groei, democratisering, ontwikkeling van de rechtstaat, bestrijding van corruptie en goed bestuur in de zes landen. Met drie landen heeft de EU inmiddels een associatie- en vrijhandelsverdrag en kunnen de inwoners visum vrij reizen naar het Schengengebied.

Wat heeft tien jaar partnerschap gebracht voor de Europese Unie en voor de landen? Hoe moet het worden voortgezet door de nieuwe Europese Commissie? Hebben de Oostelijke partnerlanden zelf nog vertrouwen in een Europese toekomst? En wat betekent de Europese identiteit voor hen?

We bespreken het met experts uit de regio en het publiek. Dit doen we langs de volgende onderwerpen:

  • Goed bestuur en rechtstaat: Hoe staat het met de strijd tegen corruptie, de hervorming van rechtsstaat en politiek bestel in de verschillende landen? Wat zijn de effecten van het Oostelijk Partnerschap op goed bestuur in de landen?
  • Identiteit: Hoe ziet men in de nabuurlanden de Europese identiteit en hoe verhoudt zich dat tot het opkomend populisme en nationalisme in de EU? Wat is de aantrekkingskracht van Europa op de oostelijke partners?
  • Jongeren: Zien de jongeren een toekomst in eigen land of volgt een emigratiegolf? Wat is het effect van associatieakkoorden in oostelijke landen op jongeren en minderheden?

Over de sprekers

  • Dr. Lada Roslycky is defensie- en veiligheidsexpert en heeft meer dan 15 jaar ervaring in soft power, Euro-Atlantische integratie, internationaal recht en democratisering. Ze leidt het onderzoeksteam van NAKO (Independent Defence Anti-Corruption Committee), een initiatief van Transparency International, dat systemische corruptierisico’s identificeert in de Oekraïense defensie- en veiligheidssector en is pleitbezorger van hervormingen voor corruptiebestrijding en transparantie.
  • Zaza Bibilashvili is oprichter van het Chavchavadze Center, een Georgische denktank die beoogt een nieuwe generatie actieve burgers te genereren, geleid door Euro-Atlantische principes en waarden, en het bevorderen van burgerzin en kritisch denken. Door het betrekken van jongeren hoopt de organisatie een ​​drijvende kracht te creëren voor duurzame bestendiging van democratische processen en instellingen. Zaza Bibilashvili is een vooraanstaand advocaat in Georgië.
  • Renata Skardžiūtė-Kereselidze is adjunct-directeur van het Georgian Institute of Politics, waar ze sinds 2012 werkzaam is. Ze is alumna van het On Think Tanks Fellowship Programma “Integral Leaders for Global Challenges” (2017). Eerder werkte ze als journalist voor buitenlands beleid en Europese aangelegenheden in Litouwen, en ontving ze de Heinrich Böll Fellowship voor onderzoek naar EU-strategieën voor conflictoplossing in Georgië. Haar interesses omvatten collectieve identiteiten, Europese integratie en het Oostelijk Partnerschap.
  • Tony van der Togt (Sr. Associate Fellow, Clingendael) zal de avond modereren. In de afgelopen twee decennia heeft Tony van der Togt in verschillende functies gewerkt inzake Oost-Europa en Centraal-Azië. Momenteel is Tony van der Togt betrokken bij internationale discussies over het Oostelijk Partnerschapsbeleid.
  • Mustafa Nayyem is lid van het Oekraïense parlement sinds 2014, neemt zitting in de Commissie Europese Integratie van Oekraïne. Hij werkte eerder als journalist en tv-presentator. Als burgeractivist riep hij Oekraïners op via sociale media in november 2013 om te protesteren tegen president Janoekovitsj en zijn besluit geen EU associatieverdrag te tekenen, het begin van Euromaidan, dat in februari 2014 tot de revolutie leidde.
  • Sjoerd Sjoerdsma is Tweede Kamerlid voor D66 en woordvoerder Buitenlandse Zaken (onder voorbehoud).

Dit programma wordt georganiseerd door D66 Internationaal.

Foto: European External Action Service (EEAS)

Bekijk het Facebook-evenement hier


1.

More about...