Opnieuw winst voor politieke dierenrechtenbeweging in Nederland, Duitsland en België

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Tuesday, June 4 2019.

Afgelopen week bleek dat politieke partijen voor dierenrechten in Nederland, Duitsland en België succes hadden geboekt bij verkiezingen op verschillende niveaus. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis is er nu ook een Belgische volksvertegenwoordiger gekozen namens een partij voor de dieren.

Nederlandse Partij voor de Dieren viert zetelwinst in de Eerste Kamer

De Nederlandse Partij voor de Dieren won een extra zetel in de Eerste Kamer, waarmee de partij nu dus twee in plaats van drie zetels heeft. De pas in 2018 opgerichte Belgische zusterpartij van de Partij voor de Dieren, DierAnimal, behaalde tijdens de regionale verkiezingen ook een zetel in het regionaal parlement van Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Daar werden ze in een klap even groot als een aantal gevestigde partijen. Victoria Austraet zal namens DierAnimal zitting gaan nemen in het Brusselse parlement.

“We hebben deze groepering opgericht omdat we allemaal overtuigde dierenrechtenactivisten zijn. We proberen te streven naar een zo vergaand mogelijke bescherming van dierenrechten. Bij de verkiezingen hadden we zo goed als geen financiële middelen. Ik had niet verwacht dat ik verkozen zou worden. We werden ook nergens opgenomen in een peiling en hadden dus geen idee hoe we zouden presteren. Maar de reacties van de mensen waren zeer positief, zoals is gebleken uit de resultaten. Dat heeft ons de kracht gegeven om door te zetten.”, aldus Austraet.

Victoria Austraet, gekozen vertegenwoordiger namens de Belgische DierAnimal en haar collega’s

Euforie heerst ook bij vicevoorzitter van DierAnimal, Peter Verhaegen: "Voor het eerst in de Belgische geschiedenis zit er een dierenpartij in een parlement. Dit hadden we als jonge, nieuwe partij niet zien aankomen. We zijn de grootste van de kleintjes.” Verhaegen denkt dat de partij een aantal stemmen heeft weggehaald bij de groene kiezers: “We hebben nog geen analyse gemaakt waar de stemmen precies vandaan komen, maar ik denk dat we op alle niveaus heel wat Groen-stemmers hebben aangetrokken. Nog meer dan zij vertegenwoordigen wij natuur, dier en alles wat leeft.”

Ook in Duitsland was er goed nieuws voor de politieke dierenrechtenbeweging: daar won de Partei Mensch Umwelt Tierschutz 15 nieuwe zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen week: vijf in Baden-Württemberg, vier in Mecklenburg-Vorpommern, drie in Brandenburg, twee in Sachsen-Anhalt en één in Sachsen.

Dit jaar zijn er nog twee belangrijke verkiezingen voor de Duitsers: de staatsverkiezingen in Sachsen en Brandenburg. Daarvoor heeft de partij echter dringend nog een aantal ondersteuningsverklaringen nodig. Mensen kunnen ze helpen die te verkrijgen door er zelf een in te leveren of hun netwerk in Duitsland op te roepen hetzelfde te doen. Meer informatie is hier en hier te vinden.