Mega­le­ningen voor Oekra­ïense plof­kip­pen­gigant MHP gestopt door Nederland

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Friday, May 31 2019.

Een Europese megalening voor de Oekraïense plofkippengigant MHP is dankzij de Nederlandse Partij voor de Dieren waarschijnlijk van de baan. Ook voor toekomstige kredieten hoeft het bedrijf wat betreft Nederland niet meer aan te kloppen bij de door nationale overheden gefinancierde Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Dat heeft de Nederlandse Tweede Kamer vorige week unaniem besloten na een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD). Dit betekent een groot succes voor de dieren en de Europese landbouw.

Vorige week zou de EBRD een beslissing hebben moeten nemen over een kredietaanvraag van 100 miljoen euro door MHP. Die beslissing is nu uitgesteld. Het is twijfelachtig of MHP ooit nog bij de EBRD op een lening hoeft te rekenen, nu Nederland zich op aandringen van de PvdD actief moet verzetten tegen leningen aan MHP.

"Het is onbegrijpelijk dat met Nederlands belastinggeld de bio-industrie in Oekraïne wordt gefinancierd", zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. "Het ging om een enorme lening, geld dat naar een bedrijf zou zijn gegaan dat daarmee gigantische kippenstallen in Oekraïne, en ook in Slovenië, wilde financieren. Vervolgens overspoelt het kippenvlees van MHP de Europese markt. Wij zijn heel blij dat Nederland vanaf nu altijd tegen dit soort leningen zal stemmen. Ook zal het actief andere landen moeten overtuigen tegen leningen voor MHP te stemmen."

MHP is verreweg de grootste producent van kippenvlees van Oekraïne. Het bedrijf heeft een zeer expansieve en agressieve bedrijfsstrategie. Als alle uitbreidingsplannen van MHP doorgaan, zal het bedrijf in 2023 bijna net zo veel kippenvlees produceren als de hele Nederlandse kippenvleessector bij elkaar.

De laatste jaren is de export van Oekraïens kippenvlees naar de Europese markt enorm toegenomen. Een van de redenen daarvoor is dat MHP van een achterdeur in de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne handig gebruik heeft weten te maken. In plaats van die achterdeur te dichten, heeft de Europese Commissie besloten om die achterdeur te formaliseren en de invoer van dat kippenvlees aan het bestaande kippenvleesquotum toe te voegen. Ook daar heeft de PvdD zich succesvol tegen verzet.