CDA stelt vervolgvragen over reikwijdte grondwetsartikel 68

Tuesday, May 14 2019, 16:13

DEN HAAG (PDC i) - CDA i-Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt i en Harry van der Molen i hebben de regering opnieuw vragen gesteld over artikel 68 i van de Grondwet. Op 2 mei beantwoordde de regering al vragen over artikel 68, maar liet toen een deel van de vragen onbeantwoord. Daarom hebben de CDA-Kamerleden de regering nu verzocht om alle vragen te beantwoorden.

Artikel 68 verplicht ministers en staatssecretarissen inlichtingen aan Kamerleden te verstrekken. Daarop kan alleen een uitzondering worden gemaakt als de verstrekking van informatie het belang van de staat kan schenden. De Wet openbaarheid bestuur (Wob) biedt burgers daarnaast de mogelijkheid informatie van bestuursorganen op te vragen. Soms wordt via de Wob informatie openbaar gemaakt die de Kamer nog niet had gekregen.

Omtzigt en Van der Molen noemen onder andere non lethal assistance en andere steun aan Syrische 'rebellen', en de naheffing van de EU. Hierover werd de Kamer pas geïnformeerd toen informatie via de Wob naar buiten kwam. De Kamerleden willen daarom weten hoe artikel 68 in verhouding staat tot de Wob, en in welke gevallen informatie voor de Kamer mag worden achtergehouden.

Bron: Kamervragen CDA over onbeantwoorde vragen artikel 68 (2019Z09399)