Vragen en antwoorden: maximumtarieven voor internationaal bellen en sms'en in de EU

Source: European Commission (EC) i, published on Monday, May 13 2019.

Hoeveel goedkoper wordt bellen en sms'en tussen EU-landen dankzij de nieuwe telecomregels van de EU?

Vanaf 15 mei 2019 geldt voor gesprekken via vaste en mobiele telefoon en per sms tussen EU-landen een maximumtarief van 19 cent per belminuut (exclusief btw) en 6 cent per sms (exclusief btw). De btw is niet inbegrepen omdat het btw-tarief afhankelijk is van de EU-lidstaat waar de aanbieder is gevestigd (in de EU-lidstaten ligt het tussen 17% en 27%). Informatie over de btw-tarieven in alle EU-landen.

Voorbeeld: Maria woont in Italië en haar dochter werkt in België. Zij belt haar dochter meestal een uur of twee per maand. Het gesprek vanaf haar vaste lijn met een Italiaans telefoonabonnement kost 89 eurocent per minuut. Maria geeft dus per maand ongeveer 105 euro uit om naar haar dochter te bellen. Volgens de nieuwe regels gaat ze maximaal 23 cent (inclusief btw) per minuut betalen, dus maximaal 27 euro voor dezelfde gespreksduur. Dit is vier keer minder dan voorheen, ze spaart dus elke maand 78 euro uit.

Wat is het verschil tussen een internationaal gesprek en roaming?

Bij roaming gebruik je je mobiele telefoon terwijl je in het buitenland reist. Sinds 15 juni 2017 kunnen EU-burgers tegen binnenlands tarief roamen wanneer zij in de EU reizen. Mensen kunnen hun mobiele telefoon binnen de EU zonder extra kosten in het buitenland gebruiken. Roaming tegen thuistarief geldt voor alle gesprekken, sms'jes en dataverkeer: het geldende tarief is hetzelfde als wanneer de persoon in eigen land is. Voor roamingdiensten tegen thuistarief geldt vaak een fair-usebeleid, wat inhoudt dat roamingtoeslagen kunnen worden toegepast om misbruik van roamingdiensten te voorkomen. Meer informatie over de precieze voorwaarden is hier te vinden.

Internationale gesprekken en sms'jes (ook wel intra-EU-communicatie genoemd): hiervan is sprake als een consument belt met een mobiele of vaste telefoon naar een telefoonnummer in een ander EU-land, terwijl die consument zich in eigen land bevindt. Wanneer die consument in het buitenland is, zijn alle gesprekken roaminggesprekken waarvoor de roamingregels van de EU gelden. Dat betekent dat voor die gesprekken het binnenlandse tarief geldt, ook als een telefoonnummer in een andere lidstaat wordt gebeld.

Voorbeeld: Marcin woont in Polen en heeft een mobiel telefoonabonnement bij een Poolse aanbieder. Als hij naar België reist, is hij aan het roamen: door de roaming tegen thuistarief geldt voor al zijn telefoontjes naar Polen of naar een andere lidstaat hetzelfde tarief als wanneer hij in Polen een Pools nummer belt. Als Marcin thuis is en naar een telefoonnummer in een ander EU-land belt, betaalt hij maximaal 19 cent per minuut (exclusief btw).

In welke landen gelden de nieuwe regels?

In alle 28 EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Voor gesprekken en sms'jes vanuit Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gelden de nieuwe regels zodra deze in de overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte zijn opgenomen.

Geldt de regel voor iedereen?

Het maximumtarief geldt alleen voor persoonlijk gebruik, d.w.z. voor particuliere klanten. De prijsregeling geldt niet voor zakelijke klanten, aangezien operatoren voor de zakelijke sector vaak bijzonder aantrekkelijke tarieven bieden.

Zit er een maximum op het aantal belminuten of sms'jes tegen het lagere tarief?

Nee, hiervoor gelden geen beperkingen.

Voorbeeld: Maria kan vanuit Italië net zo vaak als ze wil naar haar dochter in België bellen, en ze betaalt nooit meer dan 19 cent per minuut (exclusief btw).

Worden de EU-burgers op 15 mei ingelicht over de nieuwe tarieven? Zo ja, hoe?

Ja. Operatoren die hun diensten in de EU aanbieden, zijn verplicht hun klanten over de nieuwe tarieven te informeren. Zij kunnen zelf kiezen hoe zij contact opnemen met hun klanten (bijv. per sms of e-mail).

Gelden de maximumtarieven automatisch of moeten consumenten iets doen om te profiteren van de lagere prijzen?

Operatoren moeten voor internationale gesprekken en sms'jes standaard de maximumtarieven hanteren. De consument zou dan ook automatisch van het nieuwe tarief moeten profiteren zodra het van kracht wordt, zonder verdere actie van zijn kant.

Wat gebeurt er bij gebundelde diensten? Wat voor gevolgen hebben de maximumtarieven voor dergelijke bundelaanbiedingen?

Als consumenten een bundel hebben met een vast volume aan internationale gesprekken en/of sms'jes binnen de EU tegen een vaste prijs, dan is het maximumtarief niet van toepassing.

Als consumenten vinden dat hun bundel na de invoering van het maximumtarief niet langer de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt, dan kunnen zij altijd overschakelen op een tarief per minuut voor bellen en sms'en binnen de EU.

Voorbeeld: Mario heeft voor 30 euro een abonnement met 50 belminuten naar elk EU-land, onbeperkte binnenlandse gesprekken en onbeperkt binnenlands dataverkeer. In sommige maanden gebruikt hij die 50 minuten niet allemaal op, maar volgens zijn berekening is hij met dit abonnement al met al beter af, omdat er ook diensten in zitten waar hij veel gebruik van maakt. Hij kan dan hetzelfde tariefplan blijven gebruiken. In dat geval geldt er geen maximumtarief.

Zijn er uitzonderingen op deze maxima?

De nationale toezichthouders voor telecommunicatie kunnen in sommige gevallen ontheffing verlenen van de prijsregeling. Dat is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan, en betreft operatoren die gespecialiseerd zijn in internationale spraaktelefonie, of die een zeer lage winstmarge hebben op de binnenlandse prijzen.

De nationale toezichthouder voor telecommunicatie moet een lijst bijhouden van aanbieders die een ontheffing kunnen krijgen.

Welke voordelen biedt de algemene hervorming van de telecommunicatie in de EU voor de Europeanen?

De maximumtarieven voor gesprekken binnen de EU maken deel uit van een EU-brede herziening van de telecomregels. Doel is de coördinatie van elektronische communicatie te verbeteren en de rol van Berec, het orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie, te versterken.

De nieuwe telecomregels:

  • versnellen de uitrol van 5G-netwerken: ze garanderen dat er voor eind 2020 in de EU 5G-radiospectrum beschikbaar is en bieden operatoren voorspelbaarheid door spectrumlicenties voor ten minste 20 jaar mogelijk te maken. Ook wordt de geplande toewijzing van licenties beter gecoördineerd;
  • maken de uitrol van nieuwe vaste netwerken met zeer hoge capaciteit gemakkelijker:
  • de regels voor co-investering worden duidelijker en risicodeling wordt bevorderd;
  • duurzame concurrentie wordt gestimuleerd, met name op het gebied van bedrading, bekabeling en kabelgeleiding binnen gebouwen;
  • er komt specifieke regelgeving voor operatoren die alleen op de wholesalemarkt actief zijn en geen diensten op de retailmarkt aanbieden;
  • bieden consumenten voordelen en bescherming. Het maakt daarbij niet uit of eindgebruikers communiceren via traditionele diensten (zoals telefoon en sms) of webdiensten (zoals Skype en WhatsApp). De nieuwe regels:
  • garanderen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare communicatiediensten, inclusief internet, die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld e-overheid, online bankieren of videogesprekken;
  • garanderen dat internationale gesprekken binnen de EU maximaal 19 cent per minuut kosten, zonder dat mededinging, innovatie en investeringen worden verstoord;
  • garanderen dat eindgebruikers met een handicap gelijkwaardige toegang hebben tot communicatiediensten,
  • zorgen voor meer transparantie van de tarieven en maken het mogelijk aanbiedingen te vergelijken;
  • zorgen voor betere beveiliging tegen hacken, malware en dergelijke;
  • bieden meer bescherming voor consumenten die gebruikmaken van gebundelde dienstenpakketten;
  • maken het gemakkelijker om van dienstverlener te veranderen en je telefoonnummer mee te nemen, en regelen compensatie als er iets misgaat of te lang duurt;
  • bieden burgers meer bescherming in noodsituaties, doordat in noodgevallen nauwkeuriger locatiegegevens kunnen worden verkregen, maken het mogelijk in noodsituaties ook via tekstberichten en videogesprekken te communiceren, en zetten een systeem op om via mobiele telefoons waarschuwingen aan het publiek door te geven.

Meer informatie

Persbericht

Berec-verordening

MEMO/19/2430

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail