Digitale eengemaakte markt: Bellen naar andere EU-landen goedkoper vanaf 15 mei

Source: European Commission (EC) i, published on Monday, May 13 2019.

Vanaf 15 mei geldt er een nieuwe maximumprijs voor alle internationale gesprekken en sms'jes binnen de EU. Daardoor kost bellen vanuit eigen land naar een ander land in de EU voortaan maximaal 19 cent per minuut (exclusief btw) en een sms'je maximaal 6 cent (exclusief btw).

Na de afschaffing van de roamingtarieven in juni 2017 zijn deze nieuwe maximumprijzen onderdeel van de EU-brede herziening van de telecomregels. Die moet de coördinatie van het elektronisch verkeer en de rol van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec) versterken.

Andrus Ansip i, commissaris voor de Digitale Eengemaakte Markt: “ De maximumprijzen voor gesprekken binnen de EU zijn een concreet voorbeeld van de manier waarop de digitale eengemaakte markt voor de mensen in hun dagelijks leven het verschil maakt. Door die digitale eengemaakte markt zijn namelijk wel 35 nieuwe digitale rechten en vrijheden tot stand gebracht. Over het algemeen komen de nieuwe telecomregels tegemoet aan de groeiende connectiviteitsbehoeften van de Europeanen en versterken zij het concurrentievermogen van de EU.

Mariya Gabriel i, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: “Na de afschaffing van de roamingtarieven in 2017 heeft de EU nu maatregelen genomen tegen buitensporige tarieven voor internationale telefoontjes vanuit eigen land. Dankzij deze twee acties kunnen de Europese consumenten nu zowel vanuit eigen land als vanuit het buitenland naar alle Europese nummers bellen zonder een torenhoge rekening te riskeren. Dat is één van de vele concrete resultaten die met de digitale eengemaakte markt zijn bereikt."

Met deze nieuwe regels voor internationale gesprekken worden de grote prijsverschillen tussen de lidstaten aangepakt. Gemiddeld was vast of mobiel bellen binnen de EU drie keer zo duur als binnenlands bellen, en een sms'je binnen de EU meer dan twee keer zo duur als een binnenlands sms'je. In sommige gevallen kon het tarief voor bellen binnen de EU wel oplopen tot tien keer de standaardprijs voor bellen binnen het eigen land.

Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête over internationaal bellen blijkt dat vier op de tien respondenten (42 %) de laatste maand contact hebben gehad met iemand in een ander land in de EU. 26 % van de respondenten gaf aan in zulke gevallen te bellen (vast of mobiel) of te sms'en.

Telecomexploitanten in de hele EU moeten de consumenten nu in kennis stellen van de nieuwe maximumprijzen. De regels gelden vanaf 15 mei in alle 28 EU-landen en binnenkort ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

De maximumprijs geldt alleen voor persoonlijk gebruik, d.w.z. voor particuliere klanten. Deze prijsregeling geldt niet voor zakelijke klanten, aangezien verschillende operatoren speciaal voor hen bijzonder aantrekkelijke aanbiedingen hebben.

Achtergrond

De nieuwe telecomregels effenen het pad voor meer investeringen in snelle connectiviteit en een soepele invoering van 5G in de EU.

Het Europees wetboek voor elektronische communicatie en de Berec-verordening zijn in december 2018 in werking getreden. Het wetboek moet eind 2020 in nationale wetgeving zijn omgezet. In de Berec-verordening worden verschillende termijnen genoemd. De eerste nieuwe telecomregel die in werking treedt is het maximumtarief voor internationale gesprekken.

Na de afschaffing van de roamingtarieven in juni 2017 kan elke Europese consument nu ook overal in de EU naar nummers in andere EU-landen bellen zonder torenhoge rekeningen te riskeren.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Maximumtarieven voor internationaal bellen en sms'en in de EU

Eurobarometer-enquête over bellen binnen de EU

Persbericht: Overeenstemming over de actualisering van de EU-telecomregels

Vragen en antwoorden: EU-telecomregels

Factsheet: Een digitale eengemaakte markt waarvan alle Europeanen profijt hebben

Wetgevingshandelingen

IP/19/2429

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail