Paul Tang stuurt belastingbrief naar IKEA: “We roepen IKEA op om te stoppen met constructies in belastingparadijzen.” - EU monitor

EU monitor
Friday, February 28, 2020
calendar
Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Monday, May 6 2019, 2:49.

Geachte heren Brodin en de Jong,

In Nederland kent iedereen IKEA. Velen van ons hebben van uw bedrijf wel een kast, bed, plant of poster in huis. Dat geldt voor talloze inwoners in de Europese Unie. In Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland gaat het uw bedrijf voor de wind en is uw blauw-gele huisstijl onderdeel geworden van het landschap. Als we in Europa aan IKEA denken, denken we aan meubels met een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding, Zweedse gehaktballetjes, Småland en bouwpakketten. En met het winnen van de Sustainability Award vorig jaar liet u zien ook om het milieu te geven.

Helaas heeft IKEA niet al het goede uit Zweden overgenomen: belasting betalen met name. Uw bedrijf profiteert in tal van Europese landen volop van de infrastructuur, de werknemers en het vestigingsklimaat, maar betaalt in ruil daarvoor geen eerlijke prijs. Via ingewikkelde constructies sluist uw bedrijf via Nederland geld weg richting Luxemburg en Liechtenstein. Er wordt gesproken dat IKEA in de vijf jaar 2009-2014 één miljard aan belasting heeft ontweken. Dat is dezelfde vijf jaar dat uw medewerkers en uw klanten gebukt zijn gegaan onder de zwaarste economische crisis sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toch weigert IKEA om haar eerlijke deel te betalen.

De Club van 99% roept IKEA met deze brief op om volledige openheid te geven in de financiële constructies van uw bedrijf. Dit betekent volledige transparantie in de geldstromen tussen de Inter IKEA Group in Nederland en de Interogo Foundation in Liechtenstein en de bestemming van de royalty’s en andere gelden die vanuit Nederland naar onbekende bestemmingen gaan.

Verder vragen we IKEA het principe te onderschrijven dat iedereen haar eerlijke deel aan belasting betaalt in de landen waarin zij haar winsten maakt.

En we roepen IKEA op om te stoppen met constructies in belastingparadijzen en om gewoon de winstbelasting over de gehele winst, in Nederland én in de andere Europese landen.

Zo betaalt IKEA mee aan de zorg, scholing en huisvesting van de medewerkers en klanten waaraan zij haar winst te danken heeft.

Wij geven u de tijd om voor 12 mei 2019 te reageren en te voldoen aan deze eerlijke vorm van belastingbetaling. Anders zullen wij actie bij een van uw vestigingen ondernemen om uw klanten erop te wijzen op dat ze met een bed van IKEA slapend arm worden.

Met vriendelijke groet,

Paul Tang

Europarlementariër Partij van de Arbeid

Namens de Club van 99%