Europees Parlement verplicht financiŽle sector te investeren in duurzame samenleving - EU monitor

EU monitor
Thursday, February 27, 2020
calendar
Source: P.J.G. (Paul) Tang†i, published on Thursday, April 18 2019, 3:33.

Europees Parlement verplicht financiŽle sector te investeren in duurzame samenleving

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd voor een wetsvoorstel van Paul Tang (PvdA) die financiŽle instellingen verplicht tot meer duurzame investeringen.

ĎDe mannen en vrouwen van het grote geld moeten verantwoordelijkheid gaan dragen voor het effect dat hun beleggingen hebben op mens en planeet. Zo wordt de financiŽle sector deel van de oplossing, in plaats van het probleemī, zegt EuroparlementariŽr Paul Tang.

De nieuwe regels verplichten financiŽle instituties als banken, pensioenfondsen en verzekeraars om maatschappelijke belangen mee te wegen in al hun investeringsbeslissingen. De nieuwe wet betekent ook meer transparantie op financiŽle producten en maakt het daarbij makkelijker voor investeerders om te investeren in duurzame projecten.

ĒNog steeds investeren grote Europese beleggers in bedrijven die in verband gebracht worden met de vernietiging van oerbossen, geweld, betalingen aan rebellengroepen, landroof en corruptie. Deze nieuwe wet vraagt om meer transparantie en eist van investeerders dat ze zorgvuldig kijken naar de risicoís voor mens en milieuí, zegt Paul Tang.

Het rapport werd aangenomen met 449 voor en 51 tegen.