Paul Tang: ‘Nieuw FIFA transfersysteem moet competitie eerlijker maken’ - EU monitor

EU monitor
Thursday, February 27, 2020
calendar
Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, April 17 2019, 3:33.

Paul Tang: ‘Nieuw FIFA transfersysteem moet competitie eerlijker maken’

“De Europese Commissie kan en moet harde voorwaarden stellen aan het Europese voetbal, zodat de competitie eerlijker en minder voorspelbaar wordt. De FIFA moet duidelijk krijgen dat in een vernieuwd transfersysteem er een betere balans tussen grote en kleine clubs komt en de kwalijke rol van spelersmakelaars verdwijnt. Daarom heb ik samen met meer dan twintig Europarlementariërs de Commissie opgeroepen om tot actie over te gaan en schriftelijke vragen gesteld” dat heeft Europarlementariër Paul Tang laten weten in de radiouitzending van Dit is de Dag..

Paul Tang heeft het initiatief genomen om samen met meer dan twintig Europarlementariërs uit verschillende landen en van verschillende politieke groepen de Commissie aan te sporen om het FIFA transfersysteem aan te passen. De Europese Commissie heeft deze bevoegdheid, maar laat de FIFA al jaren ongestoord hun gang gaan.

Op dit moment werkt FIFA met andere voetbalorganisaties aan een hervorming van de regels voor het transfersysteem, maar de aanpassingen moeten ingrijpend zijn.

“Het huidige systeem is volledig op hol geslagen. Ieder transferluik worden hogere recordbedragen betaald voor de meest talentvolle spelers. Rijke clubs kopen hun succes, wat ten koste gaat van een spannende en vooral eerlijke competitie. Ook de spelersvakbond FIFPRO klaagt al jaren dat het systeem veel schadelijke gevolgen heeft voor kleinere clubs en voetballers die niet voor miljoenen verkocht worden.”

Daarom spreken we zowel de Europese Commissie als de FIFA erop aan dat voetbal als volkssport nummer één, een publiek belang dient. Fans en voetballiefhebbers zien met lede ogen aan hoe hun sport is verworden tot een business die draait om het grote geld. De hervorming van het transfersysteem is de kans om het tij te keren.’

Via deze link vindt u de brief van de 22 Europarlementariërs aan commissievoorzitter Juncker en voorzitter Infantino van FIFA en via deze link de schriftelijke vragen van deze Europarlementariërs aan de Europese Commissie over haar rol in de onderhandelingen over een nieuw systeem van voetbaltransfers.

written questions on transfer system reform letter to infantino and juncker on reform of the transfer system in football