Paul Tang (PvdA): Zucht van Draghi

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Tuesday, April 9 2019, 3:16.

‘De euro moet nodig worden versterkt. De politiek van regeltjes en tucht moet plaats maken voor een democratisch eurozonebestuur’ aldus Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

Wat betekent Europa voor jou? Eind mei (de 23ste om precies te zijn) is het weer zover. Dan gaan we naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Maar wie zijn onze (kandidaat) Europarlementariërs eigenlijk? En hoe denken ze over migratie, werken in Europa, de EMU, energie en de macht van China?

Deze week is Paul Tang aan het woord over het eurozonebeleid:

Soms openlijk maar vaak verborgen heeft Mario Dragio gezucht. Het is voor hem om moedeloos van het worden. Het monetaire beleid is ‘the only game in town’. Het budgettaire beleid ontbreekt in Europa. Dat maakt stabilisatie van economische groei een schier onmogelijke opgave, te meer omdat het mandaat van de Europese Centrale Bank in ogen van sommige politici al is opgerekt en de discussie in het bestuur van de ECB onverminderd doorgaan.

Nee, er is geen beleid geweest om door een combinatie van hervormingen en investeringen de groei aan te jagen. Nee, veel landen zijn niet erin geslaagd de overheidsschuld terug te dringen. Nee, er is geen gezamenlijke, Europese aanpak of coördinatie van budgettair beleid. ‘The only game in town’ is dan een zware last en laat zelfs Mario Draghi geregeld zuchten.

Lees het hele interview hier