CDA: eerlijke spelregels, ook online

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, March 26 2019, 12:54.

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de hervorming van auteursrechten op het internet. CDA-delegatieleider Esther de Lange is tevreden met de uitkomst van de stemming: “Techgiganten zoals Facebook, YouTube en Google worden terecht aangepakt. Zij gebruiken gratis onze data, betalen amper belasting en teren ook nog eens op het werk van journalisten zonder te betalen. Zo pleeg je uiteindelijk roofbouw op de samenleving. Dat is niet eerlijk en niet houdbaar.”

“De oude wetgeving stamt uit 2001. In internetjaren is dat een mensenleven. De manier waarop wij communiceren, nieuws lezen, luisteren of kijken, is radicaal veranderd. Hierdoor zijn de traditionele bronnen, zoals kranten, financieel onder grote druk komen te staan. Het werd hoog tijd dat online platforms een wettelijke verantwoordelijkheid krijgen om de rechten van journalisten, uitgevers en muzikanten te verzekeren.”

Voor het CDA was het van groot belang dat de wetgeving niet door zou schieten. Esther de Lange zette zich de afgelopen jaren met succes in om hyperlinks en satire expliciet uit te zonderen en ervoor te zorgen dat deze wetgeving zich enkel richt op platforms die geld verdienen met andermans producten. Het delen van links blijft gewoon mogelijk en Wikipedia, WhatsApp of iCloud vallen niet onder deze regeling. Daarnaast zijn er uitzonderingen voor het mkb, zij moeten doen wat in hun vermogen ligt en mogen niet onevenredig zwaar belast worden. Al had het voorstel volgens De Lange op dit punt wel wat ruimhartiger mogen zijn. Hier is het nu zaak de rek en ruimte die de richtlijn biedt bij de nationale omzetting maximaal te benutten.

De Lange heeft zich ook ingezet voor het uitzonderen van onderzoeksinstellingen als het gaat om tekst- en datamining. Bij het onderzoek naar bijvoorbeeld betere medicijnen of efficiëntere zonnepanelen houden wetenschappelijke onderzoekers vrije toegang tot dit proces. Zodra de tekst of data echter voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, moeten de makers ook vergoed worden.

print