Technologie de baas, Amsterdam

date April 8, 2019 20:00
city Amsterdam
location Pakhuis De Zwijger Show location
attending K. Verhoeven i, R.C.P.M. (Robert) Went i, J. (Joop) Hazenberg i et al.
organisation Pakhuis De Zwijger

Het tijdperk van de vierde Industriële Revolutie barst los. Tal van technologieën breken tegelijkertijd door, zoals artificiële intelligentie, robotisering, connectiviteit, 3D-printen, blockchain en nanotechnologie. Dit nieuwe machinetijdperk maakt ons leven beter en gemakkelijker, maar ontregelt ook bestaande economische en sociale structuren. Schrijver Joop Hazenberg presenteert zijn nieuwste boek 'Technologie de baas', dat een grondige introductie vormt op de betekenis en impact van de vierde Industriële Revolutie. Hoe kunnen burgers, beleidsmakers en het bedrijfsleven zich het beste voorbereiden op deze komende omwenteling?

Met in dit programma onder anderen

Joop Hazenberg

Schrijver en expert in de digitale economie

Kees Verhoeven

Lid Tweede Kamer D66

Roos de Jong

Onderzoeker Digitale samenleving Rathenau Instituut

Robert Went

Econoom WRR, auteur Waarom Piketty lezen? & co-auteur van De Robot de Baas

Hans Schnitzler

Filosoof en schrijver

Over Technologie de baas

Worden de dystopische toekomstvisies van sciencefictionfilms werkelijkheid of leidt technologie ons naar een betere wereld? Na de uitvinding van de stoommachine, de introductie van elektriciteit en de komst van de computer én het internet, staan we aan de vooravond van een nieuwe industriële ommekeer. Het tijdperk van de vierde Industriële Revolutie barst los.

Artificiële intelligentie, robotisering, 5G, drones, 3D-printen, virtual reality en nanotechnologie: het is slechts een greep uit de vele technologische doorbraken die deze nieuwe revolutie al heeft voortgebracht. En dit is nog maar het begin. Voor de een klinkt deze vooruitgang als muziek in de oren, maar anderen plaatsen ook hun vraagtekens bij alle radicale veranderingen die hieruit voorvloeien. Blijven we de technologie uiteindelijk de baas? En kunnen we de komende ontregeling van economie en samenleving wel in goede banen leiden?

In Technologie de baas helpt Joop Hazenberg ons op weg in de verbazingwekkende wereld van de technologie. Als expert in de digitale economie weet hij alles van de vele mogelijkheden die de massale technologisering met zich mee brengt, maar heeft hij ook zicht op keerzijden als het verlies aan privacy en stijgende ongelijkheid. De technologie wacht op niemand, maar de vooruitgang begint bij onszelf.

Joop Hazenberg is schrijver en expert op het gebied van de digitale economie en the internet of things. Hij werkt bij telecom associatie GSME in Brussel en is gespecialiseerd in Europese integratie. Hij volgt het Europese beleid op de voet en is schrijver van meerdere boeken over grote veranderingen en verschuivingen in de Europese en Nederlandse samenleving.

Kees Verhoeven is Tweede Kamerlid voor de D66, woordvoerder technologie en Europese samenwerking. Onlangs diende hij een initiatiefnota in om machtsmisbruik van grote techbedrijven te beperken door aanscherping van de nationale mededingingswet. Van 2012-2014 werd hij meermaals benoemd tot campagneleider en leidde hij zowel de Tweede Kamer-, de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen. Eerder was hij directeur MKB-Amsterdam en adviseur bij de Kamer van Koophandel Amsterdam.

Roos de Jong is onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze richt zich op de digitale samenleving en maatschappelijke discussies omtrent kunstmatige intelligentie. Eerder werkte ze als programmaontwikkelaar bij BioArt Laboratories, een platform voor de ontwikkeling van toptalent op het snijvlak van wetenschap, natuur, technologie en creativiteit. Haar onderzoeksachtergrond ligt in filosofie van de wetenschap en technologie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente.

Robert Went is econoom en senior research fellow bij de WRR. Hij is auteur van het boek ‘Waarom Pikketty lezen’ en co-auteur van diverse WRR publicaties waaronder ‘De robot de baas’. Hij schrijft voor o.a. Follow the Money, het FD en RTL. Momenteel onderzoekt hij op verzoek van het kabinet kunstmatige intelligentie en publieke waarden. Eerder werkte hij bij de Universiteit van Amsterdam en de Algemene Rekenkamer.

Hans Schnitzler is filosoof, columnist en schrijver. Hij is mede-oprichter van De Bildung Academie. Hij is columnist bij Follow the Money en schreef verschillende kritische boeken over technologie in de samenleving waaronder ‘Het digitale proletariaat’. Hij is tevens de huisfilosoof van Filmmuseum Eye en regelmatig tafelgast bij radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ om te praten over de invloed van nieuwe technologieën op ons dagelijks leven.


1.

More about...