Take medical use of cannabis seriously, say MEPs

Source: European Parliament (EP) i, published on Thursday, February 14 2019.

Europarlementariërs stellen voor om meer onderzoek te doen naar medicinale cannabis. Ze roepen lidstaten op het potentieel van medicijnen gebaseerd op cannabis te benutten.

In een resolutie die op woensdag werd aangenomen roept het EP de Europese Commissie en nationale overheden op een duidelijk onderscheid te maken tussen medicinale cannabis en cannabis voor overig gebruik. Bureaucratische, financiële en culturele barrières die een belemmering vormen voor wetenschappelijk onderzoek moeten worden weggenomen en moet meer financiering beschikbaar komen. De Europese Commissie en de lidstaten moeten medische professionals beter informeren over medicinale cannabis.

De EU moet ook meer onderzoek doen en innovatie op het gebied van projecten met medicinale cannabis stimuleren.

Laat artsen medicijnen gebaseerd op cannabis voorschrijven

Europarlementariërs roepen lidstaten op artsen toe te staan hun eigen professionele oordeel toe te passen bij het voorschrijven van medicijnen gebaseerd op cannabis. Deze medicijnen, mits effectief, moeten worden vergoed door zorgverzekeraars op dezelfde manier als andere soorten medicijnen.

De regulering van medicijnen gebaseerd op cannabis genereert extra opbrengst voor publieke autoriteiten, dringt de zwarte markt terug en verzekert kwaliteit en nauwkeurige labeling. Het beperkt ook de toegang van minderjarigen tot cannabis.

Achtergrond

Volgens het Europees Parlement is er bewijs dat cannabis of cannabinoïden wellicht effectief zijn bij het bevorderen van de eetlust en het verminderen van gewichtsverlies dat verband houdt met hiv/aids. Medicinale cannabis zou ook kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van mentale aandoeningen zoals psychoses of het Syndroom van Gilles de la Tourette. Symptomen van epilepsie, Alzheimer, artritis, astma, kanker, de Ziekte van Crohn en glaucoom kunnen worden verlicht. Het verlaagt het risico op obesitas en diabetes en helpt bij de verlichting van menstruatiepijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in een officiële aanbeveling gezegd dat het cannabis-bestanddeel cannabinoïde niet moet worden aangemerkt als een gereguleerde stof. De wetgeving met betrekking tot cannabis voor medicinaal gebruikt varieert sterk tussen de lidstaten.