Duidelijkheid voor kinderen en hun gezinnen

Source: G.J.M. (Gert-Jan) SegersĀ i, published on Wednesday, January 30 2019, 0:15.

Dit is goed nieuws voor heel veel gezinnen en kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben geleefd. Tot voor kort leek het niet haalbaar om iets te doen aan de situatie van hier gewortelde kinderen die niet onder het kinderpardon vielen, daarom ben ik vandaag dankbaar dat we daarover alsnog tot nieuwe afspraken zijn gekomen.

Door die afspraken komt er eindelijk duidelijkheid voor een grote groep kinderen en hun gezinnen, die momenteel niet vallen onder het kinderpardon. Na herbeoordeling mag naar verwachting het overgrote deel van deze kinderen samen met hun gezinnen alsnog hier blijven. We hebben ook afgesproken dat er meer wordt gedaan om te voorkomen dat gezinnen jarenlang in onzekerheid zitten over of ze in Nederland mogen blijven.

Het kabinet trekt meer geld uit voor kortere procedures. De discretionaire bevoegdheid aan het einde van de procedure wordt omgevormd tot een zogeheten schrijnendheidstoets die tot en met het hoger beroep in de eerste procedure geldt. Kinderrechten, geworteldheid en schrijnende omstandigheden worden daardoor voortaan eerder meegewogen in de asielprocedure. En in plaats van een minister of staatssecretaris, ligt de verantwoordelijkheid daarvoor voortaan bij een onafhankelijke commissie, die hierover een advies uitbrengt aan de IND.