Spreek je uit voor de abortuspil bij de huisarts

Source: E.M.J. (Lilianne) PloumenĀ i, published on Thursday, December 20 2018.

Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk dat je zeker kunt zijn van zorg die bij je past. Daarom wil ik dat vrouwen voor de abortuspil ook terecht kunnen bij hun huisarts.

De huisarts is een vertrouwde plek. Niet voor niets gaan veel vrouwen bij een ongewenste zwangerschap daarom al naar hun huisarts toe. Deze moet nu nog doorverwijzen naar de abortuskliniek, terwijl het fijn zou zijn als de huisarts ook de abortuspil kan voorschrijven. Alleen al omdat soms de abortuskliniek uren reizen verderop is. Maar de huisarts heeft ook de mogelijkheid om andere zorg te geven dan de abortuskliniek, aangezien de huisarts vrouwen al goed kent. Zo kan ook het gesprek worden gevoerd over de mogelijkheden van anticonceptie, als vrouwen vaker ongewenst zwanger raken. Natuurlijk blijft ook de mogelijkheid bestaan om naar de abortuskliniek te gaan, waar anonimiteit gewaarborgd is. Zo kunnen vrouwen zelf de zorg kiezen die bij hen past.

De huisartsen hebben al laten weten dit plan volop te steunen.

Dit wetsvoorstel komt je misschien bekend voor, want het vorige kabinet had ook al plannen om de abortuspil via de huisarts te kunnen verstrekken. Dat plan stuitte echter op verzet van de huisartsen. Zij vinden het net zo belangrijk als wij om goede zorg bij ongewenste zwangerschap te kunnen geven, maar in het oude wetsvoorstel werden zij opgezadeld met veel administratieve rompslomp. In het nieuwe voorstel, wat ik samen met GroenLinks heb gemaakt, hebben we deze bezwaren ondervangen. De huisartsen hebben daarom al laten weten dit plan volop te steunen.

Niets staat ons dan in de weg om het te regelen zou je zeggen? Jammer genoeg is het nog niet zo ver. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie weten nog niet of ze voor dit wetsvoorstel gaan stemmen. Vind jij het net zo belangrijk dat vrouwen zelf mogen kiezen of ze naar hun huisarts of naar de abortuskliniek om een ongewenste zwangerschap af te breken? Spreek je dan uit. Laat hieronder weten dat je onze initiatiefwet steunt en dan hou ik je op de hoogte!

Spreek je uit voor de abortuspil bij de huisarts

Laat weten dat je onze initiatiefwet steunt. Laat je e-mailadres achter zodat Lilianne Ploumen je op de hoogte kan houden van de voortgang.