CDA: Digitaks voor webgiganten

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, December 4 2018, 8:38.

CDA: Digitaks voor webgiganten

De economiecommissie (ECON) van het Europees Parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid een rapport aangenomen dat pleit voor een omzetbelasting voor internetgiganten zoals Apple, Google en Facebook. Een goede zaak, vindt het CDA.

CDA-lijsttrekker Esther de Lange diende amendementen in die in het akkoord tot meer ambitie hebben geleid en stemde dus ook voor het rapport: “Deze techbedrijven zijn overal ter wereld actief en toch betalen ze in slechts een klein aantal landen belasting en vaak ook nog eens tegen een kunstmatig laag tarief. Deze omzetbelasting moet daar een einde aan maken. Data is de nieuwe economische grondstof en bedrijven die daar geld aan willen verdienen moeten belast worden daar waar de omzet gegenereerd wordt en niet ergens anders.”

Het rapport is een reactie op een voorstel van de Europese Commissie waar deze week de Europese ministers van Financiën een definitief besluit over proberen te nemen. Door voorstellen van Esther de Lange pleit het Europees Parlement voor een lagere ondergrens van de digitale omzet dan in het voorstel van de Commissie is opgenomen als bedrag waarna er belast wordt, zonder daarbij kleine bedrijven hard te raken.

Esther de Lange: “Deze digitaks is hard nodig, maar het MKB en start-ups mogen hier niet de dupe van worden. Daarom is het belangrijk om de concurrentiepositie van ons MKB te waarborgen en innovatie en startups niet in de kiem te smoren.” Om deze kleinere bedrijven te beschermen, is er daarom behalve een lagere drempel voor de digitale omzet binnen de EU (40 miljoen euro) ook een drempel voor de wereldwijde omzet (750 miljoen euro) ingevoerd, conform het voorstel van de Europese Commissie. Een bedrijf moet aan beide drempels voldoen om per lidstaat belast te worden over de digitale omzet met een tarief van 3%.

print