CDA: blij met goedkoper bellen naar het buitenland en snelle uitrol 5G

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, November 14 2018, 13:47.

PERSBERICHT

CDA: blij met goedkoper bellen naar het buitenland en snelle uitrol 5G

Vandaag stemt het Europarlement over de nieuwe telecomregels die internationale belkosten zullen verlagen, investeringen in breedband stimuleren en de uitrol van 5G helpen. Het CDA is blij met deze herziening van de oude regels die nog uit 2009 stammen.

CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij was medeonderhandelaar over dit nieuwe Telecom-pakket: “We stimuleren de snelle ontwikkeling van het ‘Internet of Things’ (IoT) en de uitrol van een nieuwe generatie snelle netwerken (5G). IoT is ‘booming’ in de EU, in 2020 is deze industrie meer dan één biljoen euro waard. Het Nederlandse aandeel daarin wordt geschat op 58 miljard.” Collega Esther de Lange maakte zich als ITRE-woordvoerder ook al op verschillende stukken wetgeving hard voor een snelle uitrol van 5G. “Het is van groot belang dat 5G zo snel, zorgvuldig en veilig mogelijk wordt uitgerold in Europa zodat wij voorop kunnen lopen, bijvoorbeeld met innovaties op het gebied van preciesielandbouw, eHealth en autonoom vervoer. Met 4G heeft Europa die boot gemist. Ik ben daarom blij met de nieuwe regels” aldus De Lange.

Ook de kosten voor bellen naar het buitenland zijn aangepakt door de nieuwe wetgeving. Lambert van Nistelrooij: “Sinds vorig jaar kunnen mensen vanaf hun vakantieadres met een gerust hart even naar huis bellen of het internet raadplegen; nieuwe roaming-regels hebben de extra kosten drastisch verlaagd. De kosten voor het bellen naar het buitenland vallen hier nog niet onder en blijven vaak hoog. Gelukkig is daar nu een einde aan gemaakt. Een zoon of dochter bellen die op Erasmus-uitwisseling is in een Frankrijk? Een oude vriend SMS’en die woont en werkt in Italië? Dat zijn geen dure telefoontjes of sms’jes meer. Per 15 mei 2019 gelden er maximumtarieven op bellen (EUR 0.19/min) en sms-en (EUR 0.06/SMS) naar het buitenland vanuit je thuisland. Ook wordt er Europa-breed naar Nederlands voorbeeld een ‘reverse 112’ systeem, een burgerwaarschuwingssysteem zoals NL-Alert, ingevoerd. Nederlands is hier gidsland!” aldus Van Nistelrooij.

print