Sluiting ziekenhuizen laten zien: zorg is geen markt

Source: E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, published on Tuesday, October 30 2018.

Ziekenhuizen zijn niet zoals bedrijven. Ziekenhuizen mogen daarom niet van de ene op de andere dag failliet gaan en gesloten worden. Zorgverzekeraars en de minister zijn ervoor verantwoordelijk dat je zeker kan zijn van de juiste zorg.

De ontreddering van patiënten. Het verdriet van de medewerkers. Omdat twee ziekenhuizen, in Lelystad en in Amsterdam, omvielen, failliet zijn gegaan. Een ziekenhuis is veel meer dan zomaar ‘een stapel stenen’ zoals de minister het omschreef.

De minister en zorgverzekeraar moeten heel snel stoppen met doen alsof hier een gewoon bedrijf failliet gegaan is.

In het ziekenhuis wordt nieuw leven gevierd en gerouwd als iemand niet meer beter kan worden. Patiënten, artsen, verpleegkundigen, niet medisch personeel, bezoekers, iedereen heeft dezelfde missie. Liefdevolle zorg en omzien naar elkaar.

Daarom doet het faillissement van een ziekenhuis ons ook zoveel. Omdat de onzekerheid van patiënten en medewerkers existentieel is. Hun toekomst werd in een enkele dag totaal anders. Hoe moet het nu met de geplande operatie waar je al een tijd op wacht? Verlies je al je collega’s als je ineens in een ander ziekenhuis aan de slag moet? Waar moet je naar toe als het ziekenhuis gesloten wordt? En kunnen familieleden dan nog wel langskomen?

De sluiting van het Slotervaartziekenhuis en Zuiderzeeziekenhuis laten zien dat de zorg geen markt is.

Ziekenhuizen zijn niet zoals bedrijven. Ziekenhuizen mogen daarom niet van de ene op de andere dag failliet gaan en gesloten worden. Zorgverzekeraars en de minister zijn ervoor verantwoordelijk dat je zeker kan zijn van de juiste zorg. Op tijd. In de puinhoop die nu is ontstaan is het maar zeer de vraag of dat we daar nog wel met elkaar op kunnen rekenen.

Zekerheid op zorg moet altijd boven al het andere staan.

De minister en zorgverzekeraar moeten dus heel snel stoppen met doen alsof hier een gewoon bedrijf failliet gegaan is.

Ze moeten zorgen dat voor iedereen die nu direct getroffen is door de sluiting, een oplossing komt.

Ze moeten zorgen dat ook in de toekomst inwoners er zeker van kunnen zijn dat zorg gewoon beschikbaar is.

Ze moeten zorgen dat er duidelijkheid komt voor de medewerkers, die we niet kunnen missen in onze ziekenhuizen.

Deze puinhoop nooit meer.

En ze zijn er verantwoordelijk voor dat er nooit meer zo’n puinhoop ontstaat. Want als de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en Zuiderzeeziekenhuis een ding laten zien, dan is het dat de zorg geen markt is. De zorg gaat om mensen. Hun zekerheid op zorg moet dus altijd boven al het andere staan.