Brief regering; Themaonderzoek ‘Functionele scheiding van bestuur en toezicht in de praktijk’ door de Inspectie van het Onderwijs - Transitie in onderwijstoezicht

Deze brief is onder nr. 13 toegevoegd aan dossier 33905 - Transitie in onderwijstoezicht.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Transitie in onderwijstoezicht; Brief regering; Themaonderzoek ‘Functionele scheiding van bestuur en toezicht in de praktijk’ door de Inspectie van het Onderwijs
Document date 26-09-2018
Publication date 01-10-2018
Nummer KST3390513
Reference 33905, nr. 13
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

33 905

Transitie in onderwijstoezicht

Nr. 13

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 september 2018

Hierbij bied ik u het themaonderzoek aan van de Inspectie van het Onderwijs (inspectie) naar de functionele scheiding van bestuur en toezicht in de praktijk1.

Sinds de inwerkingtreding van de Wet goed onderwijs, goed bestuur in 2010 zijn schoolbesturen in het funderend onderwijs verplicht om bestuur en intern toezicht van elkaar te scheiden. Het is aan besturen op welke manier zij deze scheiding vormgeven. Een deel van de schoolbesturen kiest voor een organieke scheiding tussen bestuur en intern toezicht. Andere schoolbesturen - met name in het primair onderwijs - kiezen ervoor om binnen één bestuur de uitvoerende bestuurlijke taken en de toezichtstaken (functioneel) te scheiden.

De inspectie heeft een aantal schoolbesturen met een functionele scheiding bekeken. In dit onderzoek zijn de afwegingen voor een functionele scheiding in kaart gebracht alsmede de uitwerking ervan in de praktijk. De uitkomsten van dit onderzoek zal ik betrekken bij de beleidsontwikkeling over bestuurskracht en bespreken met de sectorraden. Met name de scheiding van taken van bestuurders en toezichthouders en hun rolvastheid vragen om gerichte aandacht. In het sectorakkoord po zijn daarover afspraken gemaakt.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-33905-13 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 33 905, nr. 13


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.