Montesquieu Instituut bij Campus Den Haag op Prinsjesdag

Wednesday, September 19 2018, 8:22

DEN HAAG (PDC) - Op Prinsjesdag1 was het Montesquieu Instituut2 bij een lezing op de Campus Den Haag. Behalve op de traditie werd ingegaan op de inhoud van de troonrede.

 
Bert van den Braak en Gerard Breeman bij Prinsjesdag lezing
Bron: Rolf Pronk

De lezing begon met een toelichting op de hoedjestraditie door hoedenontwerpster Berry Rutjes.

Hierna werd de troonrede bekeken en gaf Bert van den Braak3 een interessant overzicht van de geschiedenis van Prinsjesdag4.

Tot slot haakte Montesquieu Instituut fellow dr Gerard Breeman5 hierop in met een analyse van de Troonrede van dit jaar6. In het komende nummer van de Hofvijver verschijnt een artikel over deze analyse.

Verwant nieuws

  • Een tot de samenleving gerichte 'uitleg-troonrede' (24 september 2018)
  • Schutterende ministers verborgen achter wollige taal (24 september 2018)

Read more ...

  • Troonrede 2018 (volledige tekst)
  • Geschiedenis van Prinsjesdag

  • 1. 
    De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Normaal gesproken reed de koning op die dag in de Glazen Koets naar het Binnenhof en las in de Ridderzaal de troonrede voor. Zolang de verbouwing van het Binnenhof gaande is, is de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tot ten minste eind 2028 de plaats waar de Verenigde Vergadering van Eerste en Tweede Kamer plaatsvindt en de troonrede wordt voorgelezen. In de troonrede staan de plannen van de regering voor het komende jaar.
     
  • 2. 
    Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa
     
  • 3. 
    Kenner van de parlementaire geschiedenis met grote parate feitenkennis. Als medewerker van het PDC nauw betrokken bij websites over parlement en politiek en beheerder van het omvangrijke biografisch archief, het databestand over Nederlandse politici. Promoveerde in 1998 op een lijvig proefschrift over de Eerste Kamer, schreef samen met J.Th.J. van den Berg een boek over de parlementaire geschiedenis 1946-2016 en publiceert regelmatig in tijdschriften en dagbladen. Sinds 1 december 2018 is hij bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel in Maastricht.
     
  • 4. 
    Prinsjesdag, met de traditionele rijtoer, is niet meer weg te denken uit het politieke leven en ook 'de derde dinsdag van september' is een algemeen ingeburgerd begrip. Maar toch is de traditie van 'de derde dinsdag' niet eens zo oud.
     
  • 5. 
    Gerard Breeman (1971) was 2009 tot 2021 als fellow verbonden aan het Montesquieu Instituut. Hij is als universitair docent Bestuurskunde verbonden aan de Universiteit Leiden. Breeman promoveerde in 2006 op een onderzoek naar vertrouwen en overheidsbeleid. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op een onderzoek naar politieke en maatschappelijke agendavorming dat hij uitvoert samen met Dr. Arco Timmermans. Als universitair docent aan de Universiteit van Wageningen richtte hij zich op de politiek van het voedselbeleid.
     
  • 6. 
    In de integrale tekst van de troonrede 2018 is door de redactie structuur aangebracht, zodat u snel tussen de onderdelen kunt navigeren.