Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Van der Lee over een rapport van PWC over financieel-economische fraude - Bedrijfslevenbeleid

Deze brief is onder nr. 309 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bedrijfslevenbeleid; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Van der Lee, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 15 maart 2018, over een rapport van PWC over financieel-economische fraude
Document date 05-04-2018
Publication date 09-04-2018
Nummer KST32637309
Reference 32637, nr. 309
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 309 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 april 2018

Met deze brief reageer ik op het verzoek van het Lid Van der Lee (GroenLinks) van 15 maart jl. om in te gaan op de bevindingen van PWC inzake financieel-economische fraude.

Het onderzoek van PWC1 bestaat uit een vragenlijst die wereldwijd door 7.200 respondenten uit 123 landen is ingevuld. Gemeten wordt of deze respondenten hebben gemerkt dat er tegen hun organisatie fraude is gepleegd of een poging daartoe is ondernomen. Wie deze respondenten zijn en hoe ze geografisch en qua type organisatie verdeeld zijn, blijft onvermeld. Dat maakt het niet eenvoudig om de cijfers op waarde te schatten.

De uitkomst van de enquête wordt in de rapportage gesplitst naar werelddelen weergegeven:

Zodoende wordt zichtbaar dat in West-Europa sprake is van een stijging van gerapporteerde fraude van 40 in 2016, naar 45 procent van de respondenten in 2017. Daarmee is in West-Europa, op het Midden Oosten na, sprake van het laagste niveau van ervaren fraude. Ook geldt voor West-Europa het laagste niveau van stijging tussen 2016 en 2018.

PWC maakt bij deze cijfers de kanttekening dat de stijging kan wijzen op een toenemende incidentie van fraude, maar ook op een toenemend risico-bewustzijn, een beter begrip van wat als fraude moet worden beschouwd en een grotere respons op de enquête.

De survey levert dus geen objectieve meting op van het aantal fraudegevallen. De meting betreft veeleer het bewustzijn van fraude bij de respondenten. Een groot fraudebewustzijn is op zichzelf niet nadelig, want waakzaamheid is de belangrijkste bescherming tegen fraude.

PWC stelt, mijns inziens terecht, dat alle ondernemingen het risico lopen slachtoffer te worden van fraude. In de rapportage worden ondernemers dan ook opgeroepen om een fraude risico inventarisatie uit te voeren en deze jaarlijks te herhalen, zodat ze inzicht krijgen in de dreigingen en daartegen preventieve maatregelen kunnen nemen. Dit is zonder enige twijfel een goed advies.

Bewustzijn van frauderisico’s is helaas een noodzakelijk en belangrijk aspect van goed zakendoen. Ondernemers doen er goed aan zich te informeren over actuele dreigingen op dit gebied. Hiervoor kunnen ze onder andere terecht bij de Fraudehelpdesk die meldingen over fraude(pogingen) inzamelt en doorgeeft.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.