Geluk: emancipatie is zaak van de hele samenleving

Source: L.W.D. (Lenny) Geluk-Poortvliet i, published on Thursday, April 5 2018.

‘Emancipatie is een zaak van de hele samenleving. De overheid kan het goede voorbeeld geven als wetgever, als werkgever en als voortrekker. De overheid kan belemmeringen voor emancipatie in wet en regelgeving wegnemen. De overheid kan maatschappelijke initiatieven voor emancipatie stimuleren. Maar een overheid die emancipatie wil opleggen of afdwingen, dat gaat het CDA te ver.’ Dat zei Lenny Geluk tijdens een debat in de Tweede Kamer over (o.a.) de emancipatienota.

Senioren

In haar inbreng ging zij in op arbeidsparticipatie van senioren en vrouwen. ‘Veel te lang zijn senioren gezien als te oud en te duur. Terwijl we in sectoren als de zorg en de politie zien dat diversiteit in leeftijdsopbouw toch van groot belang is voor een goed functionerende sector.’ Verhoogde arbeidsparticipatie van senioren, met name vrouwen, zou volgens het CDA bij kunnen dragen aan het oplossen van de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

John Blankenstein Foundation

Het tweede gedeelte van de emancipatienota gaat over sociale veiligheid en acceptatie. Volgens Lenny Geluk vraagt de minister daarin terecht aandacht voor sociale veiligheid en acceptatie in de sport. Twee weken geleden stond er een openhartig interview in de NRC met Thijs de Greeff. Als hockey-international kwam hij niet uit voor zijn voorkeur. Hij zet zich nu samen met de John Blankenstein Foundation in voor sociale acceptatie van homo’s en lesbiennes in de top- en breedtesport. Geluk wilde graag van de minister weten of hij zich ook wil gaan inzetten voor deze foundation. Die toezegging kreeg ze van de minister.