Plenair debat Tweede Kamer over economische positie Europese Unie

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Monday, March 19 2018.

Plenair debat

Tijdens de formele Europese Raad i op 22 en 23 maart spreken de staatshoofden en regeringsleiders met elkaar over de economische positie van de Europese Unie i. In de Tweede Kamer spreken de woordvoerders Europese Zaken in de plenaire zaal de Europese Raad voor met minister-president Rutte. Het debat is gepland op dinsdagmiddag 20 maart.

De Europese Raad zal ingaan op een aantal thema’s waaronder de vorderingen op de strategie voor een digitale eengemaakte markt, het actieplan kapitaalmarktenunie en de energie-unie.

Daarnaast spreken de regeringsleiders over sociale kwesties, te weten de monitoring van de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten en het voorstel van de Commissie inzake een Europese arbeidsautoriteit. Ook de voorbereiding van de informele Europese Top over de Westelijke Balkan, die op 17 mei wordt gehouden in Sofia, zal aan de orde komen.

Tenslotte zal ook de stand van zaken in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over uittreding onderwerp zijn van het debat.

De commissie Europese Zaken heeft besloten om ook de kabinetsbrief over de plotse aanstelling van EU-ambtenaar Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie i bij dit plenair debat te betrekken. Afgelopen donderdag heeft de Kamer twee moties over dit onderwerp aangenomen, met de oproep om steun uit te spreken voor het onderzoek naar deze benoeming en om de benoemingsprocedures van de Europese Commissie transparanter te maken.

  • 20/03: Plenair debat over de formele Europese Raad op 22 en 23 maart 2018