Stop verplichte aanbesteding in de zorg

Source: J.F. (Jesse) Klaver i, published on Saturday, February 24 2018.

GroenLinksleider Jesse Klaver en zorgwoordvoerder Corinne Ellemeet presenteerden zaterdag een initiatiefwet waardoor gemeenten niet langer verplicht zijn de zorg aan te besteden. Dit is zijn motivatie.

Tijdens de Kantinetour sprak ik de afgelopen weken veel mensen uit de zorg die met heel veel liefde over hun vak spraken. Maar vrijwel allemaal zeiden ze ook: we worden gek van de administratie, de werkdruk, de personeelstekorten en het feit dat we bijna geen tijd meer hebben om dat te doen waarom we voor de zorg hebben gekozen: goede zorg leveren met aandacht voor de mens achter de patiënt.

De problemen in de jeugdzorg en thuiszorg zijn echt groot. In Doetinchem sprak ik een groep thuiszorgmedewerkers die door de marktwerking werden ontslagen en daarna tegen 25 procent minder loon werden aangenomen. Bij hetzelfde bedrijf!

Dit heeft alles te maken met de verplichte marktwerking in de thuiszorg en jeugdzorg. Gemeentes zijn sinds 2016 verplicht deze zorg 'aan te besteden' waardoor verschillende zorgaanbieders gaan concurreren op prijs en kwaliteit. Maar omdat kwaliteit veel lastiger te meten is en omdat er fors is bezuinigd op de thuiszorg en jeugdzorg wint de goedkoopste zorgaanbieder de opdracht. Daardoor sluipt het economisme in de zorg: hoeveel patiënten kun jij in één dag behandelen? Hoe kunnen we zo kostenefficiënt mogelijk opereren? Hoe kunnen we zo groot mogelijke productie draaien?

Het is idioot. De zorg is geen markt en zorgmedewerkers zijn geen productiemedewerkers van de BV Nederland. Zorg moet gaan om mensen helpen, niet om geld verdienen.

Dit kwam zo vaak terug tijdens de kantinetour dat ik samen met mijn collega Corinne Ellemeet​ heb gezegd: dit is één van de dingen die we met prioriteit moeten veranderen. En dus zijn we samen gaan schrijven aan een wet die zorgt dat gemeenten niet langer verplicht zijn deze vorm van marktwerking in de zorg te hanteren.

De eerste versie van die wet presenteren we vandaag. Het is nog een lange weg voordat we die wet door het parlement hebben geloodst en we zullen ook met de Europese Unie in overleg moeten, maar deze strijd is het absoluut waard om te strijden. Verandering is vandaag een stap dichterbij gekomen.