ETS: een handelssysteem voor emissies van CO2

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Monday, February 5 2018, 3:32.

Stijgende temperaturen, extremer weer en een stijgende zeespiegel. Klimaatverandering staat hoog op de Europese agenda en dat is niet voor niets. Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen, hebben we met het akkoord van Parijs in 2015, internationaal afgesproken broeikasgassen (in het bijzonder CO2) terug te dringen. Europese samenwerking is daarbij cruciaal. Het klimaat kent geen grenzen en dus krijgen alle lidstaten hier mee te maken.

De kern van het Europese klimaatbeleid is de invoering van een handelssysteem voor emissies (EU‑ETS). Met dit systeem wordt er een prijskaartje gehangen aan iedere ton CO2 uitstoot van industriële sectoren zoals de energiesector en de luchtvaartsector. Ieder bedrijf heeft bepaalde rechten en mag dus niet meer vervuilen. Het ETS systeem zorgt er voor dat er binnen de sector gehandeld mag worden. Een bedrijf dat emissierechten over heeft, kan het verhandelen aan een bedrijf dat op dat moment te kort komt. Het stimuleert dus om zuinig met de rechten om te gaan, want het kan geld opleveren. Ongeveer 45% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU is hierin opgenomen en het systeem fungeert als een marktinstrument om CO2 uitstoot op een kostenefficiënte manier terug te dringen. Marktwerking zorgt er voor dat de CO2 uitstoot duurder wordt. Voor veel bedrijven is het dan ook beter om de CO2 uitstoot te beperken door te innoveren in een duurzamer productieproces.

Een van de gebreken van het huidige systeem is dat er te veel emissierechten op de markt zijn. Dit betekent dat bedrijven geen emissierechten hoeven te kopen en het systeem weinig tot geen effect heeft. Wil dit systeem werken, dan moeten de prijzen van emissierechten zo hoog mogelijk zijn. Daarom ben ik voorstaander om jaarlijks emissierechten uit de markt te halen, om zo het vraag en aanbod weer met elkaar in balans te brengen.

Een tweede probleem van emissiehandel is dat het tot nu toe alleen betrekking heeft op de energie-intensieve industrie. De andere 55% van de broeikasgassen, die worden uitgestoten door kleinere sectoren, zoals transport, landbouw, afval en gebouwen, worden niet in het EU-ETS systeem opgenomen. Gelukkig dringt bij hen wel het besef door dat ook zij een bijdrage moeten leveren om de doelstellingen van Parijs te halen.