Wat is Pulskor vissen?

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Wednesday, January 10 2018, 3:09.

Aanstaande maandag is er een belangrijke stemming in het Europees Parlement voor de Nederlandse visserij. Dan wordt er namelijk plenair gestemd over de vistechniek Pulskor.

Met deze zeer innovatieve techniek worden vissen, zoals tong, opgeschrikt door kleine stroomstootjes en daarna gevangen in een net. Door deze techniek is het niet meer nodig om kettingen te gebruiken die over de bodem slepen zoals bij de gangbare boomkorvisserij. Hierdoor wordt de bodem minder beroerd wat beter is voor het bodemleven. Daarnaast wordt er veel minder brandstof verbruikt, omdat de netten veel makkelijker voort te bewegen zijn en wordt er minder bijvangst gevangen omdat de techniek selectiever vist.

De stemming wordt spannend omdat andere lidstaten deze techniek (nog) niet toepassen en bang zijn voor een concurrentievoordeel bij Nederlandse vissers. Met die reden worden er argumenten opgegooid waarbij de techniek in twijfel werd getrokken. Zo zou het slecht zijn voor de vis zelf. Echter draagt deze selectieve vistechniek juist bij aan een beter ecosysteem.

De Europese Commissie is al overtuigd en in de visserij commissie van het Europees Parlement is ook positief gestemd. Laten we hopen dat de stemming plenair ook goede resultaten geeft voor de Nederlandse visserij!