Voor René

Source: L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, published on Sunday, January 7 2018, column.

René werkte 22 jaar bij Organon in Oss. Net als duizenden andere Ossenaren. In iedere straat woonde wel iemand die er werkte. Bij de onderzoeksafdeling en in de fabriek. Ik ben in de achtertuin van Organon geboren en opgegroeid. Organon was voor ons veel meer dan werk alleen: het was al honderd jaar de trots van onze stad. En: wereldwijd bekend als uitvinder van de anticonceptiepil.

Organon hoorde bij Oss. In de bestuurskamer van AkzoNobel, waar Organon onderdeel van uit maakte, dachten de hoge heren daar anders over. D66’er Hans Wijers deed het bedrijf in de uitverkoop aan een Amerikaans bedrijf. Hoewel Organon en zijn medewerkers AkzoNobel flinke winsten had gebracht was dat niet genoeg: de aandeelhouders wilden nog meer.

Daarmee verdween de zeggenschap over de toekomst naar Amerika. Niet alleen zeggenschap over de toekomst van het bedrijf. Ook over de toekomst van Oss. Drie jaar later, en weer een overname verder, besluiten de Amerikanen om zonder pardon de onderzoeksafdeling te sluiten. Bijna 2200 van de 4500 medewerkers verloren hun baan. Zo ook René. Elk dag liepen er werknemers in een protestmars door Oss. Af en toe liep ik mee. Je zag het verdriet van de machteloosheid op de gezichten. Maar de bestuurders ver weg in Amerika kregen er niets van mee. Zij waren enkel geïnteresseerd in snelle winsten. Voor hen was Organon een stipje op de kaart.

Door de grote macht van (buitenlandse) aandeelhouders verdwijnen banen in gezonde Nederlandse bedrijven. De politiek kijkt weg. Om de grote bedrijven te paaien, krijgen buitenlandse beleggers van Rutte 1,4 miljard cadeau. Ook wordt de winstbelasting met 2 miljard verlaagd. Maar als onze banen op het spel staan? Dan hebben we er niks over te zeggen.

Dat moet anders. Door te zorgen dat niet alleen de aandeelhouders maar ook de werknemers bij overnames instemmingsrecht hebben. Door de overheid de mogelijkheid te geven om een stokje voor een overname te steken als het ten koste gaat van ons algemeen belang.

Bedrijven zijn meer dan speeltjes van aandeelhouders. Dus moeten we zorgen dat we er samen wat over te zeggen hebben. Voor René, voor Nederland, voor elkaar.

Helpt u mee? Deel dan onze oproep!