General Affairs Council (Art. 50), Brussels

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date January 29, 2018 10:00 - 18:00
city Brussels, Belgium
organisation General Affairs Council (GAC) i

Voornaamste agendapunten

De EU-27-ministers zullen naar verwachting een nieuwe reeks onderhandelingsrichtsnoeren voor de brexitonderhandelingen aannemen, met meer informatie over het standpunt van de EU‑27 over de overgangsperiode.

Overgangsperiode

Enkele basisbeginselen:

  • de overgangsperiode heeft betrekking op het volledige EU‑acquis
  • het VK neemt niet langer deel aan de instellingen en de besluitvorming van de EU
  • de overgangsregelingen zijn duidelijk omschreven en duidelijk beperkt in de tijd
  • alle bestaande instrumenten en structuren van de EU op het vlak van regelgeving, begroting, toezicht, justitie en handhaving zijn eveneens van toepassing, met inbegrip van de bevoegdheid van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Onderhandelingsrichtsnoeren

De beginselen en voorwaarden uit de richtsnoeren van de Europese Raad van 29 april 2017 en van 15 december 2017 zullen het uitgangspunt voor de onderhandelingsrichtsnoeren vormen en zullen daarin verder worden uitgewerkt.De tekst zal voortbouwen op de aanbevelingen van de Commissie van 20 december 2017.

Met de goedkeuring van de onderhandelingsrichtsnoeren door de Raad Algemene Zaken (art. 50) zal de Commissie, als EU-onderhandelaar, het mandaat krijgen om met het VK te onderhandelen over de overgangsregelingen die in het terugtrekkingsakkoord moeten worden opgenomen.

1.

Officiële agenda


2.

General Affairs Council (GAC)

The General Affairs Council (GAC) consists of the Ministers of Foreign Affairs of the Member States of the European Union. The Council covers topics that affect more than one policy area; for example negotiations on enlargement, negotiations on the multi-annual financial framework and the preparation of institutional and administrative matters.

This Council prepares - along with the president of the European Council and with the European Commission - the meetings of the European Council. This Council deals with matters it is entrusted to by the European Council. GAC also coordinates work on policies by the other council formations.

3.

More about...