Werkbezoek aan Siemens in Hengelo

Source: M. (Mustafa) Amhaouch i, published on Wednesday, December 20 2017.

Op maandag 18 december heb ik een werkbezoek gebracht aan Siemens in Hengelo. Dat deed ik samen met mijn Tweede Kamer fractiegenoot Pieter Omtzigt en onze CDA Europarlementariër Annie Schreijer, die allebei in Twente wonen.

Een van de redenen van ons bezoek was dat vorige maand maakte het Duitse moederbedrijf bekend maakte dat het de Siemensvestiging in Hengelo wil gaan sluiten, in 2020. Dit besluit kwam als een complete verrassing voor de 600 werknemers, want het gaat om een goed draaiend en winstgevend bedrijf. Als de sluiting door zou gaan, zou dat grote gevolgen hebben voor de hele regio Twente.

Tijdens ons bezoek hebben we (afzonderlijk) gesproken met mensen van de Ondernemingsraad, vakbondsleden en leden van de directie. Het waren goede gesprekken, waarbij we ons hebben laten informeren over de laatste stand van zaken rondom de sluitingsplannen en wat er leeft bij de werknemers.

Achter de schermen is er gelukkig al een politieke lobby ontstaan, waarbij zowel de burgemeester Schelberg van Hengelo als minister Wiebes van Economische Zaken zijn betrokken. Alle mogelijkheden, van overnames tot een doorstart, worden daarbij onderzocht. Dat moet ook, want als ons één ding duidelijk is geworden, is dat dit mooie bedrijf behouden moet blijven voor Hengelo, in welke vorm dan ook.