Sign of the Times 1: De strijd om identiteit, Amsterdam - EU monitor

EU monitor
Friday, April 3, 2020
calendar

Sign of the Times 1: De strijd om identiteit, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date January 29, 2018 20:30
city Amsterdam
location De Balie Show location
attending F. (Femke) Halsema i, I. (Ivo) van Hove, Th.H.Ph. (Thierry) Baudet i et al.
organisation De Balie i

Wie kijkt naar de uitslag van de reeks recente verkiezingen in Europa en de gebeurtenissen in Catalonië, de Brexit en het Schots referendum, ziet dat we in een nieuw politiek tijdperk zijn beland. De klassieke strijd tussen progressief en conservatief lijkt verleden tijd. Identiteitspolitiek en nationalisme domineren in plaats daarvan het hart van de politiek. De samenleving polariseert langs identiteitslijnen en juist in een globaliserende wereld lijken mensen zich meer dan ooit te vereenzelvigen met een nationale of andere groepsidentiteit. Waardoor leeft deze identiteitspolitiek zo op? En wat zijn de consequenties van deze populistische focus op nationale identiteit?

In de eerste aflevering gaat Sign of the Times aan de hand van spraakmakende (theater)teksten uit de geschiedenis, gebracht door de acteurs van Toneelgroep Amsterdam, in gesprek met twee zeer verschillende politieke gasten - Thierry Baudet, de lijsttrekker van het nieuwe Forum voor Democratie, en oud-politicus Femke Halsema, voormalig lijsttrekker van Groenlinks. Via de kunsten onderzoeken we met hen het huidige politieke klimaat. Wat is de inzet van identiteit en nationalisme in de politiek? Wat is hun antwoord op het huidige gepolariseerde politieke klimaat? Is identiteitspolitiek een gevaar of een zegen?

Sign of the Times

Toneelgroep Amsterdam, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam slaan dit seizoen de handen ineen met de nieuwe programmaserie Sign of the Times. In vier programma’s onderzoeken we via theater, lezingen en debat hét maatschappelijke thema van vandaag: identiteit. Na de aftrap door Halsema en Baudet op 29 januari, richt Sign of the Times de schijnwerpers op seksuele identiteit op 1 maart. Op 10 mei onderzoeken we koloniale identiteit, samen met de wereldberoemde schrijver Kamel Daoud, wiens nieuwste boek in mei verschijnt. Daoud is onder meer bekend van de bestseller Moussa of de dood van een Arabier.

Deze drie programma’s vormen de opmaat naar het laatste programma, op 2 juni. Dit programma, een ‘collagevoorstelling’ van Toneelgroep Amsterdam onder regie van Ivo van Hove, is onderdeel van de tweede editie van het Forum on European Culture (georganiseerd door De Balie & DutchCulture). Tijdens het Forum verkennen toonaangevende kunstenaars en denkers van over de hele wereld de kracht van kunst en cultuur voor de Europese identiteit en denken ze na over de toekomst van Europa.

Moderator: Yoeri Albrecht.

Redactie: Johan Reyniers (Toneelgroep Amsterdam), Merlijn Geurts & Yoeri Albrecht (De Balie) en Wiepke Westbroek (Stadsschouwburg Amsterdam).


1.

More about...