Equal Pay Day

Source: E.M.J. (Lilianne) PloumenĀ i, published on Friday, November 3 2017.

Vrouwen verdienen minder dan mannen. Voor hetzelfde werk. Dat klinkt als iets uit een ver verleden, maar het is de realiteit van vandaag. Dit hardnekkige probleem lijkt wel onuitroeibaar. Dus moeten er nu echte oplossingen komen om te zorgen dat mannen en vrouwen gelijk beloond worden voor gelijk werk.

Vandaag is het Equal Pay Day. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het probleem van ongelijke beloning. Want hoewel we met elkaar al jarenlang weten dat dit bestaat, verandert er maar weinig. En dat terwijl er maar weinig werkgevers zullen zijn die zeggen bewust vrouwen minder te betalen voor hetzelfde werk als mannen.

En toch is het wel zo. Keer op keer blijkt uit onderzoeken, uit alle sectoren, dat er ongelijke beloning is. Werkgevers die onderzoek laten doen naar gelijke beloning schrikken zich vaak rot als ze zien dat ook bij hen vrouwen minder salaris krijgen dan mannen. We moeten dus samen optrekken om daar wat aan te doen.

Het is tijd voor daden

Ik ben daarom, samen met mijn collega Gijs van Dijk, bezig met een wetsvoorstel dat bedrijven dwingt werk te maken van gelijke beloning. Maar bedrijven kunnen zelf ook al veel doen. Daarom ga ik vandaag tijdens bijeenkomsten van de FNV en WomenINC in gesprek met werkgevers, werknemers en andere politieke partijen over wat we gaan doen. Want alleen maar mooie woorden spreken over ongelijke beloning is niet genoeg, het is tijd voor daden.