Informal meeting of heads of state or government, Gothenburg

Vestingwal in Göteborg
date November 17, 2017
city Gothenburg, Sweden
attending A. (Antonio) Tajani i, D.F. (Donald) Tusk i et al.
organisation European Council i

Voornaamste resultaten

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zat op 17 november een debat van de EU-leiders over onderwijs en cultuur voor in Göteborg (Zweden).

De leiders bespraken hoe de inspanningen van de EU op het gebied van onderwijs en cultuur kunnen worden versterkt.

Het was onze eerste discussie in het kader van de Leidersagenda. We hebben een constructieve discussie gevoerd over 8 concrete ideeën, die niet door Brussel of de instellingen, maar door lidstaten zelf waren voorgesteld. Een van de ideeën bestaat erin het Erasmusprogramma inclusiever te maken, zodat meer Europeanen in een ander EU-land kunnen studeren en er met de cultuur kunnen kennismaken.

Voorzitter Tusk op de persconferentie na het debat

Toelichting van voorzitter Donald Tusk na afloop van de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU in Göteborg (persmededeling 17/11/2017)

De leiders bogen zich over concrete ideeën om de onderwijs- en cultuuragenda van de EU vooruit te helpen, waaronder:

meer mobiliteit en uitwisselingen voor jonge Europeanen

een netwerk van Europese universiteiten

de wederzijdse erkenning van middelbareschooldiploma’s

een Erasmusprogramma voor jonge artiesten

Leidersagenda - nota over onderwijs en cultuur

Het debat over onderwijs en cultuur maakt deel uit van de Leidersagenda die door de leden van de Europese Raad op 20 oktober 2017 werd besproken en unaniem gesteund. Het doel van dit concrete werkprogramma is het optreden van de EU de komende 2 jaar te sturen.

Leidersagenda (achtergrondinformatie)

Achtergrond

De discussie vond plaats in het kader van de 30e verjaardag van het Erasmusprogramma, en dient als voorbereiding van de volgende Europese Raad op 14 en 15 december.

Deze informele bijeenkomst vond plaats in de marge van de Sociale Top voor eerlijke banen en groei. Gastheren van de top waren Jean‑Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en Stefan Löfven, premier van Zweden.

Bij deze gelegenheid werd de Europese pijler van sociale rechten gezamenlijk afgekondigd door het Europees Parlement, de Raad en de Commissie. Doel van de pijler is het sociale acquis te versterken en tot effectievere rechten voor de burgers te komen aan de hand van 20 fundamentele beginselen.

Vóór het debat over onderwijs en cultuur werd premier Löfven en Commissievoorzitter Juncker gevraagd hun conclusies over de Sociale Top uiteen te zetten. Voorzitter Tusk gaf tevens zijn mening over hoe de sociale agenda kan worden bevorderd tijdens de Europese Raad van december.

Sociale Top voor eerlijke banen en groei

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Europese pijler van sociale rechten: afkondiging en ondertekening (persmededeling 17/11/2017)


1.

European Council

The European Council brings together EU leaders to set the EU's political agenda. It represents the highest level of political cooperation between EU countries.

One of the EU's 7 official institutions, the Council takes the form of (usually quarterly) summit meetings between EU leaders, chaired by a permanent president.

What does the European Council do?

2.

More about...