Een gesloten mestkringloop; ruimte voor organische meststoffen!

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Wednesday, October 25 2017.

Wat een mooi resultaat! Als het aan het Europees Parlement ligt wordt er binnen de nieuwe meststoffenverordening meer ruimte gecreëerd voor organische meststoffen zoals dierlijke mest en afvalstromen. Dit zou ertoe moeten leiden dat boeren minder mest hoeven af te voeren en minder afhankelijk worden van kunstmest.

Ik ben blij dat mijn collega’s inzien dat we de mestkringloop op boerderijen veel beter kunnen sluiten. In Nederland zijn we al jaren bezig met ecologische en technologische innovaties om dat voor elkaar te krijgen. Helaas worden deze innovaties geblokkeerd door Europese regelgeving. Dat de Europese Commissie nu aan een oplossing werkt, door criteria op te stellen, kun je gerust een kleine doorbraak noemen!

Het Parlement stemde ook in met strengere eisen voor het zware metaal cadmium in fosfaatkunstmest. Cadmium is kankerverwekkend en schadelijk voor het milieu. Ik wil niet dat boeren over een aantal jaar worden bestempeld als milieucriminelen omdat er cadmium gevonden wordt in de bodem of erger nog in ons voedsel, omdat ze meststoffen gebruiken die voldoen aan Europese regels. Europese regels die wij vandaag opstellen.