Opening - Minuut stilte voor slachtoffers bosbranden in Spanje en Portugal

Source: European Parliament (EP) i, published on Monday, October 23 2017, 20:31.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani i herdacht bij de opening van de plenaire zitting de dodelijke slachtoffers van de recente bosbranden in Portugal en Spanje en orkaan Ophelia in Ierland

"De branden zijn zeer verontrustend", zei voorzitter Tajani. 750.000 hectare zijn dit jaar in Europa verwoest, in Portugal alleen al hebben meer dan 100 mensen hun leven verloren. Volgens Tajani moet er dringend werk gemaakt worden van een civiele bescherming om de bevolking bij een noodgeval te helpen.

Voorzitters Tajani, Tusk en Juncker hebben ingestemd om hun solidariteit met de slachtoffers uit te drukken door het geld dat de EU i vorige week kreeg bij de toekenning van de Prinses van Asturiëprijs, door te storten aan de gemeenten die in Spanje en Portugal getroffen zijn door de bosvranden. De plenaire vergadering nam een minuut stilte in acht om de slachtoffers van de bosbranden in Portugal en Spanje en de slachtoffers van orkaan Ophelia in Ierland te herdenken.

Antonio Tajani kondigde aan dat de plenaire vergadering dinsdag voor de stemming ene minuut stilte zal houden voor de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia, die vorige week op brutale wijze gedood werd met een auto-bom. Haar familie zal hierbij aanwezig zijn.

De voorzitter reageerde ook op recente beschuldigingen van seksuele intimidatie in het Europees Parlement i en kondigde aan dat het Bureau - het orgaan dat regels voor het Parlement bepaalt - diezelfde avond de kwestie zou bespreken.

Nieuwe / vertrekkende leden

Nieuw

Rory Palmer (S&D, UK) sinds 3 oktober

Vertrekt

Ulrike Lunacek (Groenen / EVA, AT) vanaf 8 november

Agendawijziging

Het debat over "Bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik in de EU" vindt plaats op woensdagochtend, na het debat over het “Inreis-uitreissysteem”. Het wordt afgesloten met een resolutie waarover donderdag gestemd wordt.

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie aan te vatten

De beslissingen van parlementscommissies om inter-institutionele onderhandelingen aan te vatten (regel 69c) zijn gepubliceerd op de website van de plenaire zitting. Indien er voor dinsdagavond middernacht geen verzoek is om hierover te stemmen, kan de parlementscommissie de onderhandelingen aanvatten.