Een migratie utopie, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date October 18, 2017 20:00
city Amsterdam
location Pakhuis De Zwijger Show location
room grote zaal
attending F. (Femke) Halsema i et al.
organisation Pakhuis De Zwijger

De omgang van Westerse open samenlevingen met de vluchtelingencrisis wordt gekenmerkt door tijdelijkheid. De oorzaken van deze migratiestromen zijn echter niet tijdelijk, en de oplossingen zouden dat evenmin moeten zijn. Hoe kunnen we op een praktische maar menselijke manier met migratie en vluchtelingen omgaan, zonder dat onze open samenlevingen hierdoor worden bedreigd? Voor Nieuw Licht dook Femke Halsema in het werk van filosoof Karl Popper, en vond in het (klein) utopisch denken de stap naar een stedelijke oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Met in dit programma:

Femke Halsema

Programmamaker, auteur en oud politiek leider GroenLinks

Shervin Nekuee

Socioloog, Het Grote Midden Oosten Platform, Writers Unlimited

Maarten Hajer

Professor Urban Futures at Utrecht University

Theo Deutinger

Architect, schrijver en designer van socio-culturele kaarten, bedenker van Europe in Africa

Voor deze tweede editie van Nieuw Licht schreef ex-politica en auteur Femke Halsema (1966) het essay Nergensland. Aan de hand van het werk van de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Popper (1902-1994) ging zij op zoek naar een antwoord op de vraag:

Hoe zouden naties de leefwereld moeten inrichten zodat er geen burgers slachtoffer worden van een globaliserende wereld? En hoe kunnen westerse democratieën in deze ontwikkeling open samenlevingen blijven?

Reflecterend op de worsteling waarmee open samenlevingen omgaan met één van de grootste en meest schrijnende uitdagingen van deze tijd, de vluchtelingencrisis, ziet Halsema een uitkomst in het (klein) utopisch denken. Maar hoe kan een utopie helpen in het aanpakken van een reële opgave als die van de vluchtelingencrisis? En hoe nemen we Karl Popper’s advies ter hand, en maken we de stap van utopisch denken, naar praktisch doen?

Work for the elimination of concrete evils and not for the realization of abstract goods.

(Karl Popper, The Open Society and Its Enemies).

Over de andere sprekers

  • Maarten Hajer (1962) geeft leiding aan The Urban Futures Studio, een transdisciplinair instituut waar topwetenschappers oplossingen voor stedelijke vraagstukken (positive urban futures) en techniques of futuring (de manieren waarop we daar kunnen komen) onderzoeken door empirisch onderzoek en experiment.
  • Shervin Nekuee (1968) is een Iraanse socioloog, schrijver en programmamaker die zich verdiept in de culturele en sociale aspecten van de multiculturele samenleving en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Hij schreef een kritische reactie n.a.v. een artikel over het Nieuw Licht essay van Femke Halsema.
  • Theo Deutinger (1971) is architect, schrijver en ontwerper van sociaal-culturele kaarten. Hij is oprichter van TD Architects en bedenker van een eigen utopische vergezicht, Europe in Africa: een experimenteel stad-model als antwoord op de humanitaire crisis van nu en die in de toekomst.

Lees meer

Wat als vluchtelingen er voortaan weer bij horen?

Femke Halsema wijst de weg naar Zatopia. Een utopische gemeenschap waar vluchtelingen het lot in eigen hand kunnen nemen en zelfbestuur hebben. Artikel nav haar essay 'Nergensland'.

Europe in Africa (EIA)

EIA is a proposal for a new city - state founded on an artificial island built on the shallow Tunisian Plateau right between the Exclusive Economic Zone of Tunisia and Italy. The aim of EIA is to provide a secure place for people that have to flee their country and want to reach Europe. By: Theo Deutinger.

'Nergensland'

Voor Nieuw Licht schreef Femke Halsema het essay 'Nergensland' (verwacht: oktober 2017).


1.

More about...