UN General Assembly, New York - EU monitor

EU monitor
Saturday, September 19, 2020
calendar

UN General Assembly, New York

Vrijheidsbeeld in New York

Minister-president Rutte neemt van 19 tot en met 21 september deel aan de opening van de 72e Algemene Vergadering van de VN (AVVN) in New York, minister Koenders van Buitenlandse Zaken van 17 tot en met 23 september en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 tot en met 22 september.

De minister-president spreekt op woensdag 20 september de AVVN toe. Daarbij gaat hij onder meer in op het belang van de VN en de Nederlandse prioriteiten voor het lidmaatschap van de Veiligheidsraad, dat begint op 1 januari 2018. Het Koninkrijk vervult gedurende een jaar een van de tien tijdelijke zetels in de VN-Veiligheidsraad.

Daarnaast neemt de minister-president deel aan een bijeenkomst over radicalisering online, het High-Level Panel over water en het Bloomberg Global Business Forum. Ook heeft de minister-president diverse bilaterale gesprekken, onder andere met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres. In die gesprekken komt ook de situatie en de internationale samenwerking in de door orkaan Irma getroffen delen van het Koninkrijk en de andere landen in die regio aan de orde.

Minister Koenders spreekt woensdag tijdens een debat in de VN-Veiligheidsraad over de hervorming van vredesoperaties. Ook zit hij die dag samen met Marokko een bijeenkomst voor van ministers van landen die samenwerken in het Global Counterterrorism Forum (GCTF). Koenders spreekt gedurende de week met ambtgenoten over de situatie in onder meer Syrië, Irak, Libië, Jemen, Burundi en Mali. Verder neemt hij deel aan diverse activiteiten, zoals een bijeenkomst over samenwerking tussen de VN en de Wereldbank om conflicten te voorkomen.

Het bezoek van minister Ploumen staat voor een groot deel in het teken van rechten voor vrouwen en meisjes. Zo is Ploumen aanwezig bij het ‘She Decides Torchbearers event’ over de verdere voortgang om gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden in stand te houden. Daarnaast heeft de minister een ontmoeting met Bill en Melinda Gates en spreekt zij op een bijeenkomst van Global Citizen, een massabeweging van jongeren in voornamelijk de VS en Canada. En door de Britse kwaliteitskrant The Guardian is ze uitgenodigd om als ‘key note speaker’ te spreken over haar motivatie, aanpak en leidersrol bij She Decides.


1.

More about...

2.

More info