Worldlog Marianne Thieme 29 augustus

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Tuesday, August 29 2017, 14:03.

Het zomerreces eindigt volgende week, maar deze zomer was zó roerig dat ik jullie alvast op de hoogte breng in deze Worldlog.

We hebben er onder andere voor gezorgd dat de Tweede Kamer vorige week terugkwam van reces. De reden: het gif-eischandaal dat deze zomer aan het licht kwam. Vele Nederlandse eieren bleken sporen van het gif fipronil te bevatten en sindsdien zijn er miljoenen eieren uit de handel gehaald en zeker anderhalf miljoen kippen onnodig gedood. Fipronil werd illegaal verspreid en gebruikt om kippenstallen te reinigen; zo kwam het gif in eieren terecht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel moet bewaken, faalde volledig, mede doordat de NVWA vorig jaar al melding kreeg van het gebruik van fipronil, maar geen actie ondernam. Het falende toezicht is te wijten aan politieke partijen die de NVWA hebben uitgekleed en de controle aan de sector zelf hebben overgelaten. Dit alles laat zien dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk te stoppen met het idee dat de intensieve veehouderij zichzelf wel kan reguleren.

Kippenschuur

Tot overmaat van ramp waren er deze zomer verschillende stalbranden in Nederland. Voor het reces stemden de partijen D66, CDA, VVD, CU en SGP tegen onze motie voor strengere brandveiligheidsvoorschriften. Sindsdien stierven honderdduizenden dieren door verstikking of verbranding. Op aandringen van de PvdD zijn er al enkele maatregelen getroffen. Het ‘Actieplan Stalbranden 2012-2016’ verplicht boeren bij nieuwbouw of renovatie de stal op te delen in compartimenten en te werken met brandveilige materialen. Ook moet er een bluswatervoorziening aanwezig zijn. Maar dat is niet voldoende. Deze regels moeten ook gelden voor bestaande stallen. Daarnaast moet er een verplichting komen voor een brandalarm, sprinkler- of watermistinstallatie en een vrije uitloop voor de dieren, zodat ze bij brand naar buiten kunnen. Wordt vervolgd!

Ravage na een stalbrand (foto door Jack Tummers)

Een afvaardiging van de Partij voor de Dieren reisde deze zomer een week lang met de trein door Marokko, op zoek naar mogelijke samenwerking met Marokkaanse organisaties die opkomen voor dieren, natuur en milieu. Ze kwamen terug met een fijne conclusie: in Marokko liggen veel kansen voor het oprapen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. Ze moeten alleen nog gegrepen worden. Leeshier meer over de reis.

Onze senator Christine Teunissen wordt enthousiast ontvangen door Marokkaanse asielkatten

Helaas hebben we ook veel terreur gezien deze zomer. In de Amerikaanse stad Charlottesville was er een gewelddadige demonstratie van extreemrechts. Ook in Irak, Spanje en Finland werden terreurdaden gepleegd. Het verslaan van geweld en intolerantie tegen alle inwoners van onze planeet is een taak voor ons allen. Een van de mensen die dat erg goed had begrepen was Dick Gregory, komiek en activist die helaas vorige week overleed. Gregory sloot zich in de jaren zestig aan bij Martin Luther King Jr. in de strijd voor burgerrechten en heeft zich jaren ingezet voor dierenrechten. In zijn eigen woorden: “Because I am a civil rights activist, I am an animal rights activist.” Hij gebruikte humor om misstanden aan de kaak te stellen. Wat een voorbeeld voor ons allemaal!

Dick Gregory

Gelukkig bracht de zomer ook mooie dingen. Zo deed onze partij voor de derde keer mee aan de Canal Parade in Amsterdam. Met de slogans ‘Pride in diversity’ en ‘Pride in (your) nature’ droeg de Partij voor de Dieren de boodschap uit: ‘Wees trots op onze (bio)diversiteit én op jouw diversiteit; wees trots op onze natuur én op wie jij van nature bent’. Tijdens de Canal Parade wordt op een positieve manier opgeroepen tot meer acceptatie en gelijkheid van LHBTI+ groepen, waar ook ter wereld. Trots op onze leden die meededen! Bekijk hier de aftermovie.

Knuffelen op de boot tijdens de Canal Parade

Ten slotte zijn de Nederlandse vrouwen Europees Kampioen voetbal geworden. Een ware mijlpaal voor de emancipatie van het vrouwenvoetbal!

Tot de volgende keer!

Marianne Thieme