Worldlog 11 juli 2017

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Tuesday, July 11 2017.

De kabinetsformatie duurt al 120 dagen en de samenstelling van de partijen aan de onderhandelingstafel belooft weinig goeds voor de planeet. Dat is jammer, want we hebben nú de kans om echt het verschil te maken voor de toekomst van dier, mens, natuur en milieu. Wij zien graag een groen kabinet dat in staat is een sterk klimaatakkoord te sluiten. Onderwerpen waarop we wezenlijk van mening verschillen kunnen we dan vrije kwesties laten zijn, waardoor we met wisselende meerderheden in de Tweede Kamer toch kunnen komen tot een goed, duurzaam beleid. Zo kiezen we écht voor het overstijgend belang.

Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren hard aan het werk vlak voor zomerreces

In het Nederlandse parlement hebben we weer succes geboekt. Onze motie om het hitteprotocol voor diertransporten aan te scherpen is vorige week aangenomen. Het hitteprotocol voor diertransporten is bedoeld om ernstig lijden in transportwagens te voorkomen. Dit voorschrift treedt echter pas bij vier aaneengesloten dagen boven de 27˚C in werking. En er zijn allerlei uitzonderingsbepalingen waardoor dieren in de praktijk alsnog vaak hittestress ervaren. De Partij voor de Dieren wil een einde aan dieronterende veetransporten en de aangenomen motie gaat er ieder geval voor zorgen dat dieren écht niet meer op transport worden gezet in bloedhete veewagens.

Veetransport

Onze Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Noorse walvisjacht op de Europese agenda gezet. In een vergadering van het Europees Parlement van vorige week heeft Anja voorgesteld om Europese havens te sluiten voor de doorvoer van walvisvlees. Per jaar worden via Europese havens duizenden kilo’s aan walvisvlees vervoerd van Noorwegen naar Japan. Hoewel de verkoop van walvisvlees in de Europese Unie is verboden, wordt de doorvoer via EU-havens nu wel oogluikend toegestaan. In september stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Vorige week heb ik aangenaam bezoek gehad van Tamasin Ramsay van de Animal Justice Party, onze zusterpartij in Australië. Zij hebben een zetel in de Senaat van New South Wales en zijn nu aan het vechten voor een verbod op diertransporten in Australië, wat een revolutionaire stap zou zijn. Tamasin heeft ons om advies gevraagd over hoe ze het beste te werk konden gaan

Marianne Thieme met Tamasin van Animal Justice Party

Het is tevens fantastisch om te zien hoe onze Spaanse zusterpartij PACMA hard werkt voor mens, dier en de planeet. Zo vragen ze aandacht voor het San Fermín festival, dat vorige week is begonnen. In de Spaanse stad Pamplona worden dan negen dagen lang stieren losgelaten in de nauwe straten, waarna ze de arena in worden gejaagd en uiteindelijk allemaal een gruwelijke dood tegenmoet gaan. Voorafgaand aan het stierenrennen worden de stieren gekweld met elektrische poken en scherpe stokken. In september organiseert PACMA in Madrid een massademonstratie tegen zulke vormen van dierenmishandeling. Hier kan je de prachtige beelden van de demonstratie van vorig jaar zien.

PACMA organiseert massademonstratie tegen stierenvechten

Honderdduizenden mensen uit de hele wereld hebben eind juni in Madrid meegelopen in een mars voor LHBTI+ rechten, de World Pride. Er waren zeker een miljoen mensen op de been. Ook onze Spaanse zusterpartij PACMA heeft meegedaan. PACMA benadrukt het belang van non- discriminatie en pride-evenementen. PACMA: “We moeten vechten voor een betere wereld voor alle inwoners van de planeet, ongeacht soort, ras, geslacht of identiteit.” Daar zijn wij het in Nederland helemaal mee eens! In augustus zal onze partij daarom weer meedoen aan de Amsterdam Gay Pride. Zien we je daar?

PACMA tijdens World Pride 2017

De zomer staat voor de deur, maar onze Portugese zusterpartij PAN zal weinig rust kunnen nemen. Op 1 oktober vinden namelijk de lokale verkiezingen in Portugal plaats: er wordt gestemd in 308 Portugese gemeenten. Ik wens onze collega’s alvast veel succes met de voorbereidingen!

Het zomerreces in de Tweede Kamer is begonnen. In september zal mijn nieuwe worldlog verschijnen. Tot die tijd kun je me ook vinden op Facebook en Twitter.

Fijne zomer iedereen!

Marianne