Ontvoerd door ISIS: Yezidi-meisje Parween Alhinto, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date June 6, 2017 20:30
city Amsterdam
location De Balie Show location
attending J.H. (Han) ten Broeke i et al.
organisation De Balie i

“Zolang ik me kan herinneren leven we al samen. We werden door hen aangevallen. Onze Yezidi-meisjes zijn allemaal ontvoerd.” - Parween Alhinto in de documentaire Yezidi Girls.

Eén van de weinige Yezidi-meisjes die wist te ontsnappen uit gevangenschap door ISIS, doet 6 juni haar verhaal in De Balie. Parween Alhinto, in 2014 uit Sinjar ontvoerd door ISIS, vertelt over haar ontvoering, haar ervaringen in gevangenschap, haar ontsnapping en over de toekomst van de Yezidi-gemeenschap. De schokkende documentaire ‘Yezidi Girls’, die de bekroonde filmmaker Reber Dosky voor de website mindshakes.com maakte, zal worden vertoond. In de documentaire portretteert Dosky drie Yezidi-meisjes in Koerdistan (Irak) die maandenlang gevangen werden gehouden door IS. Hij is één van de weinige journalisten die heeft gefilmd in Lalish, het spirituele centrum van de Yezidi’s. Dosky zal een inleiding geven bij het programma.

Parween Alhinto werd in 2014 uit Sinjar ontvoerd door IS en wist na vier maanden te ontsnappen, waarna zij terugkeerde naar Lalish, het spirituele centrum van de Yezidi’s. Terwijl haar familieleden, die eveneens ontvoerd werden, zich nog in gevangenschap bevinden, strijdt Alhinto voor haar waardigheid en rechten.

De moslim-extremisten roofden ruim drieduizend Yezidi-vrouwen nadat ze in 2014 de stad Sinjar in Koerdistan (Noord van Irak) innamen. Nog altijd bevinden velen van hun zich in gevangenschap. De weinige vrouwen en meisjes die terugkeerden, maakten gruwelijkheden mee die nauwelijks te bevatten zijn.

De vrouwen en meisjes die terugkomen zijn vaak getraumatiseerd. Amnesty International meldde onlangs dat de vrouwen zich in de steek gelaten voelen door de internationale gemeenschap, velen kampen met zelfmoordneigingen en depressies en er is weinig hulp. Hoe ziet de toekomst van de Yezidische gemeenschap en van deze vrouwen en meisjes eruit? Wat zou de rol van de internationale gemeenschap kunnen zijn? Hierover gaan Parween Alhinto, Han ten Broeke, Tweede Kamerlid en woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de VVD en Judit Neurink, journalist en correspondent in Irak, die het boek De vrouwen van het kalifaat schreef, in gesprek onder leiding van Nazmiye Oral.

Redactie: Ianthe Mosselman


1.

More about...