Eerste Kamerfractie Maris
Source: Parlement.com.
Deze Eerste Kamerfractie ontstond op 15 februari 1978 toen het enige lid van de Boerenpartij-fractie1, Bertus Maris2, liet weten dat hij zijn partijlidmaatschap had opgezegd vanwege onenigheid met partijleider Koekoek3. Hij bleef als onafhankelijke tot september 1980 Eerste Kamerlid4. Maris was eerder al toegetreden tot de Conservatieve Volkspartij.
Meer over
- 1.De Boerenpartij was van 20 september 1966 tot 15 februari 1978, met uitzondering van de periode 1971-1974, in de Eerste Kamer vertegenwoordigd. In 1978 ging het enige Boerenpartij-Eerste Kamerlid B.W. Maris, na een breuk met de partij, verder als onafhankelijk lid.
- 2.Jurist en ondernemer die eerst de Boerenpartij in de Eerste Kamer vertegenwoordigde en later als onafhankelijke optrad. Politieke 'nomade' ter rechterzijde. Na zijn vertrek bij de Boerenpartij sloot hij zich aan bij de Conservatieve Volkspartij en weer later bij het Algemeen Ouderen Verbond. Zat voor die laatste partij in de Utrechtse Staten, maar was vanaf 1997 met onder meer Batenburg actief in het Nieuw Solidair Ouderen Verbond.
- 3.Voorman van de Boerenpartij. Bekend, kleurrijk, maar ook omstreden Tweede Kamerlid. Leider van de 'Vrije Boeren' die zich keerden tegen regulering van de landbouw via de PBO (Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie). Kreeg midden jaren zestig ook steun van andere ontevreden kiezers en wist zodoende met zijn partij in 1963 drie en in 1967 zeven zetels te behalen. Riep in eigen gelederen weerstanden op, zeker toen hij leden met een besmet oorlogsverleden verdedigde, en kreeg in de jaren zestig geregeld te maken met afsplitsingen. Reageerde op kritiek veelal met persoonlijke aanvallen op politieke tegenstanders. Werd als Kamerlid nauwelijks serieus genomen.
- 4.De Eerste Kamer bestaat uit 75 parlementariƫrs: volksvertegenwoordigers die op basis van evenredige vertegenwoordiging voor een periode van vier jaar worden gekozen via de kieslijst van een politieke partij. De leden worden indirect gekozen: eerst kiezen burgers leden van de Provinciale Staten. Zij kiezen daarna de Eerste Kamerleden.
- 5.Een organisatie van Kamerleden die deel uitmaken van dezelfde politieke partij en gezamelijke standpunten bepaalt, noemen we een fractie. De fractievoorzitter geeft leiding aan een fractie en treedt als woordvoerder op bij belangrijke debatten. De Eerste Kamerfracties kennen geen fractiecommissies.